Vércukorszint értéke
Sejtjeink energiaforrása a glükóz (szőlőcukor), amely szükség esetén a vér útján jut el a célszervekhez, míg raktározása elsősorban a májban és az izmokban, glikogén formájában történik. Magas értéke utalhat cukorbetegségre, amely a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, hazánkban kb. 500 ezer honfitársunkat érinti.
A vércukorszint szabályozása
A vércukorszint szabályozását a hormonrendszer végzi.A hasnyálmirigy Langerhans-féle szigetei termelik az inzulint, amely a legfontosabb vércukorszint csökkentő hormon. Szintén itt termelődik a glükagon, amely felszabadítja a glikogénból a glükózt, így növeli a vércukorszintet. További vércukorszintet növelő hormonok: adrenalin és noradrenalin (mellékvese velőállomány), növekedési hormon (hipofízis), és a kortizol (mellékvese kéregállomány).
Normál vércukorszint
A normál vércukorszint érték mértékegysége millimol/liter (mmol/l). Éhgyomri mérés esetén ez az érték 5-6 mmol/l, de nem haladhatja meg a 7 mmol/l értéket, míg étkezés után két órával nem haladhatja meg a 7,8 mmol/l-t.
A cukorbetegség
Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri érték meghaladja a 7 mmol/l-t, míg az étkezés után két órával magasabb, mint 11,1 mmol/l értéket mérünk.
Forrás: elsosegely.hu>>