2013. máj 09.

Ficam és rándulás

írta: M.Zoltán
Ficam és rándulás

Testünk mozgatható csontkapcsolatai, az ízületek elengedhetetlen szerepet töltenek be mozgásunkban. Az ízületek két csont találkozásánál találhatók. A két csont találkozását az ízületi, valamint az ínszalagok tartják össze. Előbbiek közvetlenül a két csont találkozásához rögzülnek, míg az inak az egyik csonthoz tapadó izomköteget rögzítik a másik csonthoz. Az ízületi szalagon belül található az ízületi tok, amely biztosítja, hogy az ízületi nedv ne tudjon távozni, így biztosítsa a csontok kopásmentes mozgását. A találkozó csontvégek felszínét un. üvegporc fedi, amely szervezetünk egyik legkeményebb szövettípusa. A két csont egyik vége az ízületi fejet, míg a másik csont vége az ízületi vápát képezi, e két képződmény tökéletesen illeszkedik egymáshoz, így biztosítva az elmozdulást. (Kép: sxc.hu)

 

 

Ficam és rándulás

Ficam és rándulás esetén az ízületek sérülnek meg.

Rándulás esetében a két csontvég kimozdul helyéről, az ízületi tok és szalag megnyúlik, nagyobb erőbehatás következtében el is szakadhatnak, azonban az erőbehatás végén az ízületi felszínek (fej és vápa) a helyén marad.

 normál állású ízületiszalagok  szalaghúzódás
   
 részleges szakadás  szalagszakadás



Ficam esetén az erőbehatás végén a csontvégek (ízületi felszín) az ízületi vápából kimozdulva, rendellenes pozícióban maradnak.

Könnyen belátható, hogy a két sérülés közül a rándulás tekinthető enyhébbnek, azonban ennek súlyossága is eltérő lehet. Legenyhébb esetben az ízületi szalagok csupán megnyúlnak, kissé komolyabb sérülés, ha részlegesen szakadnak, míg súlyosabb esetben teljesen elszakadnak. Emellett jelentkezhet izom- és csontsérülés is. A rándulást többségében erős fájdalom, duzzanat, vérömleny kíséri.

Ficam esetén az ízületi tok és szalag súlyosabban sérül, ennek megfelelően a fájdalom is erősebb lehet.

 

Rándulás és ficam ellátása

A laikus segélynyújtónak nem feltétlenül feladata megállapítani, hogy rándulásról, ficamról vagy akár törésről van szó, ezt nem ritkán az egészségügyi dolgozók is csak Röntgen-felvétel alapján állapítják meg. Ennek megfelelően a rándulás, a ficam és a törés ellátása hasonló elveken alapszik. Ezek pedig a következők:

- lehetőleg ne mozgassuk feleslegesen az érintett testrészt,
- próbáljuk kíméletesen módon rögzíteni,
- karsérülés esetén háromszögletű kendővel,
- lábsérülés esetén helyezzük nyugalomba a sérültet, a mozgatást bízzuk a mentőkre!

- Ne próbáljuk meg a deformitást (pl. ficam) visszailleszteni!
- Ne rögzítsük szilárd felülethez (pl. faág, vasrúd) a sérült testrészt!

A csontvégek kopása, illetve bizonyos betegségek némely esetben nem kevés ficamot okozhatnak. Ezek helyretételében a sérült kis idővel akár gyakorlatot is szerezhet, azonban önkényesen soha ne próbáljuk a ficamot visszahelyezni, mert további, nem ritkán súlyos sérülést okozhatunk.

 

Szólj hozzá

sport ficam rándulás