2011. okt 23.

Mellkas-sérülések

írta: M.Zoltán
Mellkas-sérülések

A mellkas-sérülés súlyos, nem ritkán életveszélyes állapotnak tekintendő, hisz a sérülés során keletkező csontvégek könnyen megsérthetik a szívet és a tüdőt.

Anatómia

A mellüregünkben található szervek (tüdő, szív) védelmét a mellkas biztosítja, de a légzőmozgások tekintetében is nélkülözhetetlen. Az emberi mellkas 12 pár bordából épül fel, ezek közül 7 pár az un. valódi bordák melyek közvetlenül, porcos összenövéssel csatlakoznak a szegycsonthoz. Három pár, un. álbordánk egyetlen porcnyúlvánnyal kapcsolódik a mellcsonthoz (szegycsont), míg a 2 pár lengőborda egyáltalán nem nő hozzá. Míg elől a bordák a szegycsonthoz nőttek, hátul a gerincoszlophoz csatlakoznak ízesüléssel.

 

Ribs-bordák, Sternum-szegycsont, Cartilage-porc

Kép forrása: emedicinehealt.com

 

Mellkasi sérülések

A mellkas-sérülés súlyos, nem ritkán életveszélyes állapotnak tekintendő, hisz a sérülés során keletkező csontvégek könnyen megsérthetik az említett belső szerveket. A leggyakoribb mellkas traumák a gépkocsi balesetesek közül kerülnek ki, de a gázoltak, egyéb mechanikai hatással érintkező személyek is szenvedhetnek ilyen jellegű sérülést.

Mellkas-sérülésre utalhat:

- nehezített légzés,
- belégzésre fokozódó, szúró mellkasi fájdalom,
- a nehezített légzés miatt a sérült nyugtalan, türelmetlen,
- deformitások a bordán/bordákon,
- kíméletes mellkas nyomkodásra jelentkező fájdalom, rugalmatlanság.

 

Elsősegély


Az ellátás célja a sérült nyugalomba helyezése, pozícionáljuk olyan testhelyzetbe, amely a legkényelmesebb számára. Ez leggyakrabban az un. félülő helyzet. Ez esetben a felsőtest kb. 45 fokban hanyatt dől, lábak térdben behajlítva. Lazítsunk a sérült ruházatán, ha szükséges segítsünk más testhelyzet kialakításában, hívjunk mentőt, figyeljük légzését.

Eszméletlen mellkas-sérült légútbiztosítására nincs egyértelműen elfogadott irányelv. A hanyatt fekvő, áll előre emeléses (Eschmark-féle műfogás) légútbiztosítás a mellkas feszülése miatt ellen javalt. Ha a sérült oldalára fordítjuk (stabil oldalfektetés) a csontvégek belső sérülést okozhatnak, ha az ép oldalra, akkor a sérült rész akadályozhatja a normál légzést. Leírtak alapján egyértelműen elfogadott pozícionálást nem áll módunkban javasolni.

Forrás: elsosegely.hu>>

Légmell (PTX)>>

Szólj hozzá

mellkas sérülés