2011. nov 03.

Görcsrohamok

írta: M.Zoltán
Görcsrohamok

A görcsrohamok ijesztő tünet együttesek, melyek hátterében sok minden állhat. Élete során a hazai lakosok, mint egy 5%-a átesik valamilyen szintű görcsrohamon. Ön tudná mit kell tenni ilyenkor?

A rohamok oka számos tényezőre vezethető vissza, míg gyermekeknél a magas láz az elsődleges kiváltó ok, felnőtteknél döntő többségében idegrendszer eredetű, kis százalékban a koponyát ért ütés, mérgezés, áramütés, tudat módosítószer elvonása (alkohol, kábítószer) következménye is lehet. Az idegrendszeri eredetű görcsrohamok közismertebb, általános összefoglaló neve epilepszia. (Kép: sxc.hu)

Videók>>

Az epilepsziás roham oka mind máig tisztázatlan, annyi bizonyos csupán, hogy az agyban lejátszódó elektromos zavarok okozzák. Több altípusa ismert, ezek közül csupán néhányat említünk. A kisroham időtartama csupán másodpercekben mérhető, hossza nem éri el az egy percet, külső szemlélő számára gyakran észrevehetetlen, a roham végeztével a sérült folytatja a megkezdett tevékenységét. A nagyroham neve nem elsősorban a roham időtartamára vonatkozik (bár akár 4-5 perc is lehet), inkább a tünetekre. A sérült egész teste rángatózni kezd, eszméletvesztés következik be, nem ritkán habzik a beteg szája. Más típusoknál előfordul, hogy a görcs, rángás, megfeszülés csupán néhány izmot érint, de azon forma is ismert, mikor izomelernyedés - ennek következtében pl. elesés - következik be. Előfordulhat, hogy a roham csupán rövid idejű tudatvesztést okoz, mégenyhébb esetben az érintett csak bámul maga elé kis ideig. Utóbbi különösen gyerekkorban gyakori. A külső kiváltó okok közt meg kell említenünk az alváshiányt és a hosszabb ideig fennálló szaggatott fényingerlést (pl. stroboszkóp).

A roham előjelei

Az epilepsziás betegek (attól, hogy valakinek élete során volt már epilepsziás rohama nem jelenti azt, hogy epilepsziás beteg!) kb. fele számol be arról, hogy a roham előtt olyan előérzete van, amely jelezheti a roham közeledtét. Ez segíthet az esetleges balesetek megelőzésében (pl. a beteg lefekszik egy ágyra), illetve alkalmazhatók rohamgátló gyógyszerek. Az esetek másik felében a roham hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Sok esetben a roham sikolyszerű felkiáltással kezdődik, amely a görcs hatására, a tüdőből hirtelen kiáramló levegőnek tulajdonítható.

Segélynyújtás a roham alatt

Egy görcsroham látványa a hétköznapi ember számára nagyon ijesztő lehet. Nyugalmunk megőrzése mellett törekedjünk arra, hogy védjük a sérült fejét az ütődésektől. Ne próbáljuk meg a beteget lefogni, erős roham esetén ez akár csonttörést is okozhat és a szájába se dugjunk semmilyen eszközt (pl. fakanalat), hogy óvjuka  nyelvét. A roham alatti ellátás egyetlen célja a fej lehetőség szerinti védelme a sérülésektől.

Segélynyújtás a roham után

A roham végeztével a sérült nem ritkán eszméletlen vagy zavart állapotban van. Ha szükséges biztosítsunk szabad légutat, keressünk sérüléseket, ha vannak lássuk el őket. Beszéljünk kitartóan a sérülthöz, érdeklődjünk állapotáról, tegyünk fel tudatállapotát feltáró kérdéseket pl. Milyen nap van ma? Hányadika van? A feltisztulás akár 10-20 percet is igénybe vehet. Első roham esetén, illetve ha úgy ítéljük hívjunk mentőt!

Teendők dióhéjban

1. Az ijesztő látvány ellenére őrizze meg nyugalmát!
2. Óvja a testet, különösen a fejet az ütődésektől!
3. Távolítsa el a sérült szemüvegét, lazítsa meg ruházatát!
4. Roham végén biztosítson légutat, keressen sérüléseket!
5. Első roham esetén, vagy, ha úgy ítéli hívjon mentőt!

Forrás: elsosegely.hu>>

Szólj hozzá

epilepszia görcsroham