2011. dec 07.

Kihűlés (hipotermia)

írta: M.Zoltán
Kihűlés (hipotermia)

Kihűlésre nem csupán az extrém téli körülmények közt kell számítani, bizony már az enyhébb időben is bekövetkezhet. Az extrém sportok szerelmesei pedig a nyár kellős közepén is szenvedhetnek kihűlést, legyen szó hegymászásról vagy vitorlázásról. Nem árt továbbá felhívnia  télen autózok figyelmét sem erre, vajon mit tennének az országúton a lerobbant autó mellett?

Forrás: elsosegely.hu

 

 

 

 

Az állandó testhőmérséklet elengedhetetlen, hogy szervezetünk egészségesen tudjon működni. A hőháztartás szabályozásáért a hipotalamusz felelős, amely a köztiagy része. A hipotalamusz a bőrben lévő hőérzékelőktől (termoreceptorok) kap információt, emellett fontos szerep jut a köztiagyban, a gerincvelőben és a húgyhólyagban lévő receptoroknak is.

A hőtermelésért a sejtek anyagcsere folyamata során felszabaduló hő mellett, az izommunka felelős, míg a hűtésben a verejtékmirigyeknek és a bőrfelszínhez közeli hajszálereknek van jelentős szerepe.

Testhőmérsékletünk nem mindenhol azonos. A végtagok hőmérséklete például alacsonyabb, míg a legmagasabb hőmérséklet, az un. maghő a mellüregben mérhető, ez kb. 37,1 Celsius-fok. Közel ugyanennyi a hasüreg és az agy hőmérséklete is. A hónaljban mért testhő átlagosan 36,5 Celsius-fok. Mindkét érték kisebb-nagyobb napi eltéréseket mutat, előbbinél kisebb, csupán 0,5-0,7 Celsius-fokos, míg utóbbinál akár 1 Celsius-fokos ingadozás is megfigyelhető.

Testhőmérsékletünk értelemszerűen két irányban változhat, lehet a normálisnál magasabb (hipertermia, hyperthermia), illetve a normálisnál alacsonyabb (hipotermia, hypothermia).

Kihűlésről (hipotermia) akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet tartósan 35 Celsius-fok alá süllyed.

 

A kihűlés okai

A kihűlés leggyakrabban az alábbi helyzetekben következik be:

- hidegben történő munkavégzés, tartózkodás
- utcán élő hajléktalanok
- nem megfelelően öltözött sportolók
- hideg vízbe merülés
- földön fekvő sérült
- ittas személy
- eszméletlen sérült
- erősen vérző sérült
- barlangászat, barlangi túra
- kirándulás erős szélben

20 Celsius-fokos melegben a 40 km/h szél olyan hatást vált ki, mintha -3 Celsius-fok lenne szélcsendben! 5 Celsius-fokon ugyanez a szélsebesség már -37 Celsius-fokos hőmérsékletet jelent.

 

A kihűlés fokozatai

1. stádium tünetei: libabőr, didergés, remegés, sápadt bőr

2. stádium tünetei: fáradékonyság, szótlanság, lassuló légzés és pulzus, hideg tapintású bőr, fájdalomérzet csökkenése, közömbösség, remegés megszűnik

3. stádium tünetei (a maghő 30 Celsius-fok): zavart beszéd, kékes-lilás bőr, gyengült vagy hiányos reflexek, izommerevség, eszméletvesztés, kritikus légzés- és pulzusszám, kamrafibrilláció

4. stádium tünetei (a maghő 28 Celsius-fok alatti): klinikai halál

 

Elsősegély

A kihűlt sérült ellátásakor kettős célunk van, részben a további kihűlés megakadályozása, részben a fokozatos felmelegítés.

Óvjuk a további kihűléstől:

- lehetőség szerint vigyük a sérültet meleg helyre
- vegyük le nedves ruháit
- távolítsuk el testékszereit (pl. gyűrű)
- takarjuk be - ha van, használjunk izolációs fóliát

Fokozatosan melegítsük fel:

A meleg hely, a takaró általában megteszi hatását (1., 2. stádiumban), emellett alkalmazhatunk fokozatos, fürdőkádas felmelegítést. Ez esetben 35-36 fokos vízbe fektetjük, majd percenként növeljük a víz hőmérsékletét 1-1 Celsius-fokkal. A magánál lévő sérült szopogathat szőlőcukrot, kortyonként fogyaszthat meleg, alkoholmentes italt.

Az eszméletlen sérültnek biztosítsunk légutat!

A 3., 4. fokú kihűlés, illetve 1., 2. foknál, ha úgy ítéljük, hogy a felmelegítést nem tudjuk megoldani azonnal hívjunk mentőt!

 

Amit NE tegyünk!

Nem javasolt a dörzsölgetés, a kályhához fektetés és a forró vízbe ültetés sem. Ezen esetekben a hirtelen felmelegedő testrészekben fokozott vérkeringés indul meg, amely a vér egyenlőtlen eloszlását, ezáltal sokkot okozhat. Ne itassunk továbbá alkoholt a sérülttel, ez tágítja az ereket, így növeli a hőleadást.

 

Megelőzés

- Öltözködjünk rétegesen!
- Viseljünk vízálló ruhát!
- Különösen ügyeljünk a fej és a végtagok, azon belül is a láb védelmére!
- Legyen nálunk izolációs fólia!

 

Tanácsok téli és extrém sportolóknak

A téli és extrém sportolók elsősegély-felszerelésének elengedhetetlen része az izolációs fólia. Ez nyújtja a leghatékonyabb védelmet a további kihűlés (illetve felmelegedés) ellen. Ajánlott továbbá a szőlőcukor, vagy egyéb gyorsan felszívódó szénhidrát. Minden túraboltban kaphatók már olyan eszközök, amelyekben a bennük lévő fémdarabot megpattintva olyan kémiai reakció indul be, amely hőt termel. Ez a hőhatás akár 30-60 percig is fennáll. Természetesen nem feledkezzünk meg a fokozatos felmelegítés elvéről!

Forrás: elsosegely.hu

Fagyási sérülések>>

Izolációs fólia>>

Szólj hozzá

hipotermia kihűlés