2011. dec 09.

Fagyási sérülések

írta: M.Zoltán
Fagyási sérülések

A tartós hidegben tartózkodás, a téli és extrém körülmények a kihűlések mellett könnyen fagyási sérülésekhez is vezethetnek.Legnagyobb veszélyben kiálló testrészeink (fül, orr), valamint ujjaink, különösen lábujjaink vannak.

Forrás: elsosegely.hu

 

 

A hideg hatására bőrünk hajszálerei összehúzódnak, lassul, súlyosabb esetben le is áll az adott testrész vérkeringése. Súlyosabb esetben a sejtekben lévő víz megfagy, a keletkező jégkristályok súlyos roncsolódást okoznak. Ennek megfelelően elsősorban a magas víztartalmú szöveteink (pl. izomszövet) a legveszélyeztetettebbek. Így tehát fagyási sérülésről akkor beszélünk, ha a hideg hatására szövetkárosodás következik be.

 

A fagyási sérülések okai

A fagyási sérülések leggyakrabban az alábbi helyzetekben következik be:

- hidegben történő munkavégzés, tartózkodás
- utcán élő hajléktalanok
- nem megfelelően öltözött sportolók

20 Celsius-fokos melegben a 40 km/h szél olyan hatást vált ki, mintha -3 Celsius-fok lenne szélcsendben! 5 Celsius-fokon ugyanez a szélsebesség már -37 Celsius-fokos hőmérsékletet jelent.

 

A fagyási sérülések fokozatai

Elsőfokú fagyás: általában csak a bőr legfelső rétege, a hámréteg érintett. Fehér, sápadt, zsibbad. Másnap hámlás.

Másodfokú fagyás: a bőr mélyebb rétegeit is érinti, de más szövetet nem. Bőrpír, kékes bőrszín, duzzadt, vizenyős bőrfelület jellemzi. Néhány nap múlva hólyagok jelentkezhetnek.

Harmadfokú égés: a bőr legmélyebb rétege, a bőralja is érintett. Viaszos bőrfelszín, lüktető, éles fájdalom, időnként véres foltok.

Negyedfokú fagyás: a fagyás a bőr alatti szöveteket, izom, csont is érinti. Kemény, érzéketlenné válik a kültakaró.

 

 Elsősegély

A kihűléshez hasonlóan az ellátás célja kettős. Részben a további sérülések megakadályozása, részben a fokozatos felmelegítés. A sérültet vigyük meleg helyre, takarjuk be. Az érintett testrészről távolítsuk el a keringést akadályozó viseletet pl. gyűrű, szoros ruházat.

Az érintett testrész felmelegítése FOKOZATOS legyen!

Takarjuk be a sérültet/sérült testrészt. Helyezzük kb. 25 Celsius-fokos vízbe, majd percenként egy fokkal, fokozatosan növeljük a víz hőmérsékletét. Harmad- és negyedfokú fagyásnál mindenképp orvosi segítség szükséges. A sérült területet fertőtlenítsük, majd fedjük steril kötéssel.

 

Amit NE tegyünk!

Nem javasolt a dörzsölgetés, különösen hóval, ez akár mechanikai sérülést is okozhat. Kerüljük a hirtelen felmelegítést, a forró víz alá helyezést, a kályhához érintést. A hirtelen beinduló, egyenlőtlen keringés akár sokkot is okozhat. Ne itassuk tovább a sérültet alkoholos itallal, helyette a meleg, alkoholmentes italok javasoltak.

 

Megelőzés

- Öltözködjünk rétegesen!
- Viseljünk vízálló ruhát!
- Különösen ügyeljünk a fej és a végtagok, azon belül is a láb védelmére!
- Legyen nálunk izolációs fólia!

 

Kihűlés>>

Izolációs fólia>>

 

Szólj hozzá