2011. dec 24.

Figyeljünk karácsonykor is az egyedül élőkre!

írta: M.Zoltán
Figyeljünk karácsonykor is az egyedül élőkre!

Hazánkban sajnálatos módon az öngyilkosságok száma kiugróan magas. Az EU-n belül minden évben benne vagyunk az első ötben, világviszonylatban az első tízben. Ugyan az általános média híreszteléssel szemben a karácsonyi időszakban nem ugrik meg lényegesen az öngyilkosok száma, ennek ellenére az ünnepek alatt az egyedül élők is megérdemelnek némi figyelmet.

 

Egy telefonhívás, egy rövid idejű látogatás sokat javíthat az egyedül élők állapotán. Ha egyedül élő ismerősünk hajlamos a depresszióra, korábban már szóba hozta az öngyilkosságot, esetleg volt már öngyilkossági kísérlete, vagy a szokásosnál is komorabb, kiábrándult hangulatban van komolyabb odafigyelést érdemel.

 

Kérhetünk mi is, de javasolhatjuk neki is, hogy hívjon fel egy segélyvonalat, ahol a nap 24 órájában állnak a bajba jutottak rendelkezésére. Abban az esetben, ha kilátástalannak vélt helyzetében öngyilkosságot kísérel meg siessünk a segítségére. Értesítsük a mentőket, kiérkezésükig kövessük figyelemmel állapotát. Az egyik leggyakoribb mód a gyógyszer bevétel. Ez esetben próbáljuk kideríteni mit és mennyit vett be, keressük meg a gyógyszer dobozát. Ne hánytassuk! Korábban sok szakmai publikációban olvashattuk, hallhattuk a hánytatást. Ma már alacsony eredményessége miatt nem javasolják!

Szólj hozzá

ünnep karácsony