2011. dec 28.

Az alkohol útja a szervezetben

írta: k.kamilla
Az alkohol útja a szervezetben

Amikor elmegyünk "berúgni", vagy csak a barátainkkal italozgatunk, általában az alkoholt a jobb hangulat eléréséért, fokozásáért fogyasztjuk. Abba azonban nem szoktunk belegondolni, hogy mi is történik eközben a szervezetünkben. Persze olyankor nem is kell, de azért nem árt tudni mi zajlik le bennünk egy ilyen estén. 

 

 

Először is az alkoholt legtöbb esetben a szánkon keresztül fogyasztjuk, így induljunk ki abból, hogy ott lép be a szervezetünkbe. Felszívódása már a szájüregben megkezdődik, de csak nagyon kis mértékben. A szájból a gyomorba érve már nagyobb mennyiség kerül a vérkeringésbe, de a nagy része innen is továbbmegy a vékonybélbe. Az alkohol legnagyobb része (kb. 80%-a) a sűrű hajszálereknek köszönhetően itt szívódik fel.

Ha logikusan végiggondoljuk, akkor egyértelmű, hogy az alkohol hatása annál gyorsabban jelentkezik, minél hamarabb áthalad a gyomron. Ezért van az, hogy ha üres gyomorra iszunk, gyorsabban "fejünkbe száll" az alkohol. Két óra elteltével azonban szinte minden esetben befejeződik a felszívódás. A szervezetben lévő alkohol mennyiségét a véralkohol szint mutatja, amit ezrelékben (‰) szoktak megadni. Szervezetünk számára ezután jön a dolog neheze, a méreg lebontása. 

Az alkoholtól többféle módon igyekszik megszabadulni a szervezetünk. Egy kis részét a kilélegzett levegővel, vizelettel, illetve izzadsággal távolítja el, ez maximum 10%. A maradékot a máj bontja le, majd az anyagcsere termékek a vesén és a tüdőn keresztül távoznak. A lebontás sebessége összefügg a testsúllyal. Az ember átlagosan óránként 0,1 mg alkoholt képes lebontani testsúlykilogrammonként.

Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?>>

Hánytassunk vagy ne hánytassunk? NE!>>

Alkohol okozta betegségek>>

Véralkoholszint küszöbértékei az EU-ban>>

Véralkohol kalkulátor>>

 

Szólj hozzá

alkohol élettan