2011. dec 29.

Az alkoholizmus hazánkban

írta: k.kamilla
Az alkoholizmus hazánkban

Az alkoholizmus az alkoholtól való test és lelki függőséget jelenti. Az alkoholista személy a negatív következmények ellenére folytatja az alkohol fogyasztását, ráadásul egyre nagyobb mértékben, hiszen a rendszeres ivástól kialakul a szervezetében egyfajta tolerancia. Ez a tolerancia felelős azért, hogy azonos hatás eléréséhez egyre több alkoholt kell fogyasztania. Kialakulását befolyásolhatja pl.: hajlam, érzelmi egészség, szociális környezet.

Magyarországon átlagosan 12 liter az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás, ami jóval meghaladja az EU-s értéket, (illetve a világranglistán is viszonylag elöl helyezkedik el). Ez a szám csak a tiszta alkoholra vonatkozik, tehát italban kifejezve ez jóval magasabb lenne. Hazánkban a rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó emberek száma csaknem egymillió főre tehető és ez a szám növekedni látszik. Ezen belül ráadásul egyre nagyobb a nők és a fiatalok aránya is.

 

Mikortól számít valaki alkoholistának? Az alkoholizmusnak elég sok ismertető jele van, de sajnos maga az érintett személy sokáig nem vallja be magának a problémát. Eleinte nő az alkohol ivása iránti vágy, kialakul a mértéktelen és gyakori alkoholfogyasztás. A szervezetben kialakuló tolerancia miatt egyre nagyobb mennyiséget fogyaszt az illető és fokozatosan átalakul az életvitele, romlik a szociális helyzete. Az emberi kapcsolatai (család, barátok) megromlanak, ezzel tovább mélyítve a problémákat, amiket próbál az alkoholba fojtani. Az alkoholizmusban szenvedő ember átmehet személyiségváltozásokon és persze végül jönnek a szervezetben létrejövő kóros elváltozások. Ilyenek pl.: rossz szájszag, gyomorfájás, kézremegés, májzsugor, magas vérnyomás és szívelégtelenség.

Segítségért rengeteg helyre lehet fordulni, legyen szó akár komplett rehabilitációról, akár egyszerű telefonos lelki tanácsadásról. Ezek közül szeretnék néhányat kiemelni: kisebb probléma esetén fiataloknak segítséget nyújt a Kék Vonal ingyenes telefonszáma, amit bárki bármikor felhívhat, illetve e-mailben is lehet segítséget kérni (telefonszám és e-mail cím ITT). Aki komolyabb, személyes konzultációt keres, annak ajánlom ezt a linket ITT. Az Anonim Alkoholisták egy olyan közösség, akik egymást segítve próbálnak leszokni (weboldal ITT). ITT pedig komplett rehabilitációs programot kínálnak a függőségben szenvedőknek.

És végül egy alkoholizmus elleni kampányfilm:

 

 

 

Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?>>

Hánytassunk vagy ne hánytassunk? NE!>>

Alkohol okozta betegségek>>

Véralkoholszint küszöbértékei az EU-ban>>

Véralkohol kalkulátor>>

Szólj hozzá

film betegség alkohol