2011. dec 30.

Hánytassunk vagy ne hánytassunk? NE!

írta: M.Zoltán
Hánytassunk vagy ne hánytassunk? NE!

A tápcsatornába került méreganyagok (gyógyszer, alkohol stb.) ellátásánál gyakorlatilag valamennyi hagyományos elsősegély könyvben, publikációban találkozhatunk a hánytatás fogalmával. Azonban a szakmai állásfoglalások szerint ezt laikus lehetőleg már NE alkalmazza!

Forrás: elsosegely.hu>>

 

A RÉGI protokoll

Magánál lévő gyógyszer- vagy alkoholmérgezett esetében évtizedekig a hánytatást javasolták. A szakirodalom és az oktatók is felhívták a figyelmet, hogy a garatfal közvetlen ingerlése, pl. a segélynyújtó ujjával tilos, helyette a sós vizes módszer népszerűsítették. Ez esetben 2 dl langyos vízben, 2-3 teáskanálnyi sót kellett elkeverni, majd kortyonként megitatni a bajba jutottal. A hányás kb. 5-10 perc elteltével várható.

Igen eltérő adatokat találunk a hánytatás hatékonyságáról. Míg egyes szakirodalmak 1, addig mások akár 3 órás időintervallumon belüli hánytatást is elfogadhatónak tartanak. Alkoholmérgezés esetén, a bejutást követő 5 perc elteltével történő hánytatás a méreganyag 25-70%-át, míg 30 perc elteltével annak csupán 2-40%-át juttatja ki.

 

Új szelek...

Ne hánytassunk!

Az alkoholmérgezett esetén feltehetően egy laikusnak is könnyen érthető, hogy miért ellenjavalt a hánytatás. Nem javasoljuk, mert a zavart tudatállapot miatt nagy a veszélye a félrenyelésnek (aspiráció), ráadásul a hánytatás a kiszáradás veszélyét is jelentősen növeli.

Mivel magyarázható azonban az, hogy gyógyszer, illetve ételmérgezésnél, sőt egyéb, mérgező anyagok esetén sem javasolt?

Fenti részben már olvasható, hogy bizony rövid idő elteltével is alacsony a méreganyag kijutásának az esélye. Emellett a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hánytatási próbálkozások - akár a sós vizes - az esetek csak kisebb százalékában eredményesek, azaz nagyobb részt tényleges hányás nem következik be. Viszont a bejuttatott folyadék, mondjuk sósvíz növeli a méreganyag felszívódási sebességét, hisz ne felejtsük el, hogy a gyomorban jelentős mennyiségű víz- és abban oldot anyag felszívása történik.

Az új irányelvek alapján tehát elmondható, hogy a laikus által alkalmazott hánytatás ellenjavalt. Lehetőleg ne alkalmazzuk!

Érdekességként megjegyzendő, hogy a mentőellátás során alkalmazott gyomormosási irányelvek is változtak, nagyon kevés esetben írják elő csak.

Légútbiztosítás, stabil oldalfektetés>>

Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?

Alkohol okozta betegségek>>

Véralkoholszint küszöbértékei az EU-ban>>

Véralkohol kalkulátor>>

Forrás: elsosegely.hu>>

Szólj hozzá