2012. jan 04.

Síbalesetek

írta: H.Luca
Síbalesetek

A síelés egy sokak által kedvelt, egyre népszerűbb tevékenység, ami minden évben egyre több embert vonz. Mint a legtöbb sport, a síelés is rejt veszélyeket, ezért a következőkben a síelés közben gyakran előforduló sérülésekről és azok ellátásáról, valamint a legnagyobb veszélyekről  fogok írni.

 

 

 

A síelés legnagyobb veszélye az esés, de az is probléma, hogy a legtöbben nem tudnak helyesen elsősegélyt nyújtani és sípályán helyszínt biztosítani. Az esés következtében leggyakrabban bekövetkező sérülések általában különböző törések, repedések, zúzódások és ficamok. A töréseknek nagyon veszélyes típusai sem ritkák, például gerinc- vagy koponyatörés.

Egy síbalesetnél, mint mindig, a legfontosabb első lépés a helyszínbiztosítás. Nemzetközileg elfogadott, hogy a pályán keresztbe leszúrt síbot, síléc vagy hóba állított snowboard jelzi, hogy baleset történt. Ez azért fontos, mert így, a sokszor nehezen belátható pályán elkerülhető, hogy a földön fekvő sérültbe fentről beleütközzön valaki.

Miután biztosítottuk a helyszínt és felmértük a sérült állapotát, nagyon fontos a gyors segélyhívás. Európában a 112-es segélyhívó szám mindenhol működik. Miután hívtunk segítséget, kezdjük meg a sérült ellátását. Ha törésre utaló jelet találunk, ne mozgassuk a beteget. Nagyon fontos a sérülttel való folyamatos kommunikáció és a kihűlés elleni védelem. Utóbbira leginkább izolációs fólia alkalmas, de ha az nincs kéznél használhatjuk saját ruháinkat is.

A baleseteket megfelelő felszereléssel és kellő figyelemmel megelőzhetjük. Indulás előtt fontos a bemelegítés, és hogy mindig a tudásunknak megfelelő nehézségű pályát válasszunk! Csak karbantartott, jó minőségű felszereléssel induljunk útnak, ezen sosem érdemes spórolni! Ezen kívül mindig legyen nálunk:

- bukósisak (egyre több országban kötelező!);
- gerincvédő;
- napszemüveg vagy síszemüveg;
- izolációs fólia;
- napégés elleni krém;
- napégés kezelésére krém;
- fertőtlenítő szer;
- gyorskötöző (mull-lap és pólya).

Szólj hozzá

sport tél