2012. jan 06.

Téli autózás

írta: k.kamilla
Téli autózás

Az autózás minden évszakban veszélyes dolog, de télen különösen az. Érdemes felkészíteni autónkat a hideg és havas időszakra mind műszakilag, mind felszereltségileg. A mai autók a mi éghajlatunkon könnyen átvészelik ugyan a telet, de néhány biztonsági intézkedéssel sok baleset megelőzhető lenne.

Először is lássuk, miket érdemes elvégezni téli autózás előtt, majd nézzük meg milyen balesetek történhetnek és mikor mi a teendő.

Az időjárástól függően már október, november környékén érdemes lecserélni a nyári gumikat télire, hiszen a nedves, esetleg jeges utakon sokkal biztonságosabbá teszik az utazást. Mielőtt beköszönt a fagy, érdemes ellenőrizni (vagy inkább ellenőriztetni) a hűtőfolyadékot, hogy megfelelő-e benne a fagyálló aránya. Ugyanez a helyzet a szélvédőmosóval, hiszen ha valamelyik folyadék megfagy, tönkretehetnek különböző alkatrészeket. Ha pedig eljön a fagy tegyünk be jégkaparót, vagy tetszés szerint jégoldót.

Télen az elsősegély felszerelést sem árt kicsit felfrissíteni. A hideg miatt szükség lehet izolációs fóliára, illetve pokrócokra, takarókra, hogy baleset esetén védeni tudjuk magunkat vagy másokat a kihűlés ellen. Fagyos, csapadékos időben és rossz látási viszonyok között gyakoriak a megcsúszások, koccanások, gázolások, ezért nem árt ha mindig készenlétben vagyunk. Ha balesetbe keveredünk, vagy csak szemtanúi vagyunk egynek, mindenképp próbáljunk meg segíteni a bajba jutottakon. Nagyon nagy a kihűlés veszélye, ezért lehetőség szerint a sérülteket ültessük az autóba, de ha a sérülés ezt nem engedi, legalább takarjuk be őket jó melegen. Amennyiben hosszú ideig kell egy sérültnek a hidegben tartózkodnia, távolítsuk el a testékszereit (gyűrű, piercing stb.), illetve próbáljunk vele meleg (de nem forró!) italt itatni.
 

Extrémebb esetben, ha mondjuk külföldön a hegyekben utazunk, fent áll a hóviharban való elakadás veszélye is. Ilyenkor érdemes előre bepakolni meleg ruházatot, elemlámpát, folyadékot, illetve kalóriadús ételeket. Ilyen elakadás esetén fontos a kihűlés és a fagyás elleni védelem. Nem tanácsos elaludni, mert alvás közben ezek a veszélyek jobban fent állnak. Érdemes időnként átmozgatni a testünket, így javítva a keringést és ébren tartva magunkat. Kiszállni azonban csak akkor szabad ha muszáj; az autóban melegebb van, ráadásul véd a szél és a csapadék ellen.

A legfontosabb azonban mindig az óvatosság legyen. Körültekintő vezetéssel sok balesetet és a vele járó fájdalmat elkerülhetjük. 

Zárásként néhány elriasztó videó:

 

Szólj hozzá

utazás baleset tél baleset megelőzés