2012. jan 08.

Újraélesztés oktatófilmek - kritikus szemmel

írta: M.Zoltán
Újraélesztés oktatófilmek - kritikus szemmel

Bejegyzésünkben a youtube-on található, magyar nyelvű, újraélesztéssel kapcsolatos oktatófilmeket vesszük górcső alá. Fontos hangsúlyoznunk, hogy nem a filmek kritizálása a célunk, csupán a laikusok figyelmét hívjuk fel oktatási célból a látható hibákra!

 

 

Az oktatófilm segítséget nyújt mindenkinek, hogy az újraélesztés alapjait elsajátítsák. A film elkészítésében nagy segítséget nyújtott a Magyar Resuscitatios Társaság. Az oktatófilm az ICD-Pacemakerrel Élni Alapítvány megbízásából készült. Az alapítvány a hirtelen szívhalált túléltek rehabilitációjával foglalkozik.

 

HáziPatika.com

Ez a film jelentősen elavult, a feltöltés dátumából ki sem derül, hogy bizony igen régen készült, ráadásul jelen sorok írójának is köze van hozzá. Nos akkor a hibák:

Ha a sérült eszméletlen kiáltsunk segítségért! (0:15)
Reflex vizsgálat (szemhéjra fújás) nincs! (0:16)
Légúti akadályt csak abban az esetben keresünk, ha van arra utaló jel, pl. étteremben van a sérült. (0:21)

A bemutatott hármas érzékelés megállja a helyét, továbbá a mentőhívás is. (0:27)

Nem befújással kezdünk (0:52)! A mentőhívás után a mellkas-kompresszióval indítunk!

A filmen látható mellkas-kompresszióval (1:04) nincs probléma, azonban ma már inkább az átkulcsolt ujjakkal történő lenyomás terjedt el, így a videón láthatót kevésbé preferálják, de ettől még nem hibás! Jól látható a lenyomás helye, frekvenciája, mélysége.

30 lenyomást két befújás követ, ennek technikája szintén helyesen látható.

 

vidra-vizitura.hu

Szakmailag szinte kifogástalan, jól érthető, megfelelő tempójú. Kissé zavaró a háttérzaj (pontosabban sistergés). A következő apró hibákat jegyeznénk meg:

a légzésvizsgálatnál mindkét kezünkkel fogjuk a beteg fejét (1:30). Nem javasolt a hangos számolás (3:13), oktatási szempontból természetesen elfogadható, de éles helyzetben a hangos számolás fárasztja a segélynyújtót. Magunkba számoljunk, továbbá a 100-as frekvencia megtartásához célszerűbb ezen módon: egyet - kettőt - hármat - négyet - ÖT - egyet - kettőt - hármat - négyet - TÍZ - egyet - ...

A kompresszió és a befújás közt nem célszerű a testhelyzet változtatása (időt vesz el, 3:41). Lehetőleg úgy helyezkedjünk, hogy a kompresszió és a befújás is elvégezhető legyen az adott testhelyzetben. Általában, ha a segélynyújtó lábköze a sérült vállával egy vonalban van ez megvalósítható. Természetesen az eltérő testmagasságok miatt szükséges lehet a helyzetváltoztatásra.

Oktatófilmnek kiváló, szakmailag ténylegesen csak apró hibákat találni. Gratulálunk a készítőknek!

Szólj hozzá

oktatás film újraélesztés cpr