2012. jan 10.

Amputáció

írta: M.Zoltán
Amputáció

Az amputáció szerencsére ritka és általában nem életveszélyes állapot, azonban az elvesztett testrész helyreállító operációja a sérülés jellege mellett a megfelelő ellátástól és a kórházba jutás idejétől is függ.

Forrás: elsosegely.hu


Az amputáció típusai

Amputációról szűkebb értelemben akkor beszélünk, ha egy testrészt veszítünk el, míg tágabb értelemben a szervek eltávolítását is azon értik. Két főbb csoportját különítjük el, a baleseti és a sebészeti (tervezett) amputációt. Baleseti amputáció nem szándékosan jön létre, valamely külső, rendszerint mechanikai hatás következtében a sérült testrésze részben vagy teljesen elválik a testtől. Nagyon ritkán a mentők is végeznek helyszíni amputációt, például amikor egy beszorult sérült életesélyei jelentősen csökkenek, ha amputáció segítségével nem szabadítják ki a testét. A sebészeti amputáció eltervezett, műtéti körülmények közt végzik pl. súlyos vérkeringési zavarral bíró végtag esetében.

A háztartási amputációs balesetek többsége un. kis amputáció, általában a sérült ujja(i) válik(nak) el a kézfejtől. A nagy amputáció súlyosabb közlekedési balesetek, ipari balesetek következménye lehet, a kar vagy a láb egyes részeinek elválása.

 

 

Cél:

- a sérült megnyugtatása
- vérzés csillapítása
- sebellátás
- amputátum ellátása
- segélyhívás
 

 

Vérzéscsillapítás, sebellátás

A sérült testrész vérzéscsillapítása az általános vérzéscsillapítás és sebellátás szabályai szerint történik. Gumikesztyűvel védjük a segélynyújtót a fertőzések ellen, majd a sérültet nyugalomba helyezzük (leültetjük, lefektetjük), a sérült testrészt lehetőleg szív fölé emeljük.

Az amputáció során a szervezetet olyan mértékű sokk éri, hogy a nagyerek (artériák) reflexszerűen összehúzódnak, így relatíve csekély vérzés kíséri. Ez persze nem azt jelenti, hogy a laikus számára nem lehet rémisztő a távozó vér mennyisége. Olykor (pl. felkar-, combamputáció esetén) szükséges lehet az artériás nyomópont elnyomása. Szorítókötés csak végtag amputáció esetén alkalmazható, semmilyen más esetben nem. Ha a szorítókötés alkalmazása mellett döntünk a csonkolt rész felett kb. 4-5 cm magasságban kössük el a végtagot. A sérülés sokszor ezt nem teszi kivitelezhetővé, ez esetben a lehetőségek szerint járjunk el.

Ha lehetőség van rá (pl. kisebb amputáció, kisebb vérzés) fordítsunk figyelmet a fertőtlenítésre, majd steril kötszerrel fedjük a sebet.

A vérzéscsillapítás minimálisan elvárható része, hogy az érintett sebfelületre valamilyen anyaggal (pl. steril kötszer) nyomást gyakorlunk.

 

Figyelje a kivérzéses sokk jeleit!

A sérült ellátása során folyamatosan figyelni kell a kivérzéses sokk jeleit. Ha a sérült arca sápadt, fehér, verejtékes, a bajba jutott émelygésre, szédülésre, ájulás közeli érzésre panaszkodik, fektesse le, lábait emelje fel (sokkfektetés). Ha a vérveszteség miatt eszméletét veszti biztosítson szabad légutat! Fektesse stabil oldalfektetésbe vagy oldalára, hasára.

 

 

Amputált testrész ellátása

A baleseti amputációnál sokszor felmerül a rehabilitációs műtét lehetősége. A csonkolt testrész (amputátum) mikrosebészeti műtéttel olykor visszavarrható. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az amputátum megfelelő ellátása.

A csonkolt testrészt fertőtlenítse, majd kösse be steril kötszerrel. Ezt követően helyezze nylonzacskóba, azt zárja légmentesen! A légmentesen lezárt zacskót helyezze jéggel (jég:víz 1:1 arányú keveréke) telt zacskóba/edénybe. Lehetőség szerint írja fel a sérülés pontos időpontját, helyszínét és a sérült nevét.

NE mossa le az amputált testrészt vízzel! NE érintkezzen az amputátum közvetlenül a jéggel!

   

 


Ellátás lépésről lépésre

1. Teremtse meg a biztonságot!
2. Ültesse le a sérültet!
3. Vegyen fel gumikesztyűt!
4. Nyomjon lehetőleg steril mull-lapot a sebbe!
5. Hívjon mentőt!
6. Ha van mód fertőtlenítse a sérülést!
7. Fertőtlenítse az amputátumot!
8. Helyezze nylon zacskóba, zárja azt légmentesen!
9. A nylon zacskót helyezze jeges vízzel telt zacskóba!
10. Kísérje figyelemmel a sérült állapotát!
11. Szükség esetén alkalmazzon további kötést, illetve sokkfektetést!

 

Forrás: elsosegely.hu

 

 

Szólj hozzá

képek amputáció vérzés sokkfektetés artériás vérzés