2012. jan 14.

Karsérülések ellátása

írta: M.Zoltán
Karsérülések ellátása

A karsérülések az egyik leggyakoribb sport balesetek közé tartoznak, nem ritkák gyermek korban, de az idősek körében sem.

Bejegyzésünk a karsérülések ellátást mutatja be.
 

 

 

 

 

Anatómia

A felső függesztőövet alkotó csontok közé tartozik a kulcscsont, amelynek egyik vége a szegycsonthoz ízesül, míg másik vége a vállízület része. A lapocka egy jellegzetes, háromszögletű csont, oldalsó felső szögleténél ízesül a felkarcsonttal. A felkar alkotója a felkarcsont, míg az alkar alkotója az orsó és a singcsont. Előbbi az alkar hüvelykujj felőli oldalán, míg utóbbi az alkar kisujj felőli részén, helyezkedik el. A két alkarcsontot egy kötőszövetes membrán rögzíti egymáshoz. A kéz három részre: kéztő, kézközép és ujjakra tagolódik. A kéztövet nyolc darab kéztőcsont alkotja, ezek két sorba rendeződve helyezkednek el. A kézközép felépítésében öt rövid, ún. kézközépcsont vesz részt. Az ujjak ujjperccsontokból épülnek fel, hüvelykujjunk kettő, többi ujjunk három-három ujjperccsontból.

Clavicle - kulcscsont

Scapula - lapocka

Humerus - felkarcsont

Ulna - singcsont

Radius - orsócsont

Carpals - kéztőcsontok

Metacarpals - kézközépcsontok

Phalanges - kézujjpercek

Forrás: http://www.rci.rutgers.edu

Röntgenképek a felső függesztőövről>>

 

Karsérülések

Nem ritka a kulcscsont, valamelyik alkarcsont, illetve az ujjpercek törése sem, míg ficam tekintetében a váll, illetve a könyök ficam a leggyakoribb. Akár rándulásról, akár ficamról, akár törésről beszélünk a tünetek hasonlóak lesznek, fájdalom, duzzanat, mozgás korlátozottság, időnként látható, tapintható deformitás.

 

Elsősegély

Az ellátás mindhárom esetben megegyezik. A kart körültekintően rögzítsük, lehetőleg háromszögletű kendővel. A kendő (háromszög) átfogójával szemközti sarkára kössünk csomót. Ezt óvatosan helyezzük a könyökhöz, majd a kendő két végét kössük össze a nyak hátsó részén. Ügyeljünk arra, hogy a kendő a teljes alkart és kezet fedje, így a könyöktől az ujjak végéig. A kéz enyhén emelt helyzetbe legyen, ne párhuzamosan a talajjal.

 

Ha a sérülés következtében ez a pozícionálás nem kivitelezhető, fáj a  sérültnek vagy erőltetni kell, ne erőltessük! Ha szükséges a kart kössük egy másik kendővel a testhez, vagy helyezzünk a kar és a felsőtest közé pulóvert, egyéb ruhaneműt.

Soha ne használjunk a kar rögzítéséhez szilárd tárgyat, így faágat, vascsövet stb. Ezzel súlyosbíthatjuk a sérülést.

Kifejezetten végtagsérülések ellátására szolgálnak a flexibilis rögzítők.

Szólj hozzá

sport törés