2012. jan 15.

Korcsolyázás

írta: k.kamilla
Korcsolyázás

A síeléshez hasonlóan közkedvelt téli sport a korcsolyázás is. Utóbbi azonban mindenki számára elérhető és nagy gyakorlatot nem is igényel, így nem csoda, hogy a korcsolyapályákon mindig nagy az élet. Jókedv, kikapcsolódás, szórakozás, de kis óvatlansággal persze itt is igen komoly baleseteket lehet szenvedni.

Mielőtt jégre lépsz

Műjégpályákon kisebb az esély a súlyosabb balesetekre, ezért először lássuk a természetes jégen való tartózkodás veszélyeit. Talán a legfontosabb tanács, hogy soha ne merészkedjünk egyedül befagyott tóra. Mindig legyen valaki a közelben, aki baj esetén segíteni tud. Fontos, hogy jégre lépés előtt ellenőrizzük a vastagságot (min. 8 cm), mert a legfőbb veszélyt a beszakadás jelenti. A legbiztonságosabb az átlátszó, homogén jég, viszont ha már kisebb légbuborékok vannak benne, a teherbírása nagyon alacsony. Amennyiben valaki léket vág, köteles azt feltűnően megjelölni, de azért érdemes szétnézni, hogy látunk-e kisebb-nagyobb réseket.


Amikor már a jégen vagy

Miután rámerészkedtünk a befagyott vízfelszínre, célszerű sekély részek fölött maradni és figyelni a lékeket, repedéseket. Lehetőleg ne tartózkodjunk egyszerre sokan egy helyen, mert ez növeli a beszakadás esélyét. Ha nem korcsolyával vagyunk, lehetőleg egyenletesen mozogjunk, ne végezzünk hirtelen mozdulatokat, mert könnyen megrepedhet a jég.


Ha mégis bekövetkezik a baj

Amennyiben megreped, vagy recseg alattunk a jég, óvatosan hasaljunk le a súlyunkat jól eloszlatva, és lassan próbáljunk meg biztonságos felület felé kúszni. Ha mégis beszakad alattunk, vagy más alatt a jég, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, próbáljunk kimászni a vízből és szintén hason kúszni a part felé. Ha nem tudunk kimászni, mert a jég újra és újra beszakad, törjünk magunknak utat a partig és ott másszunk ki.
 

Vízbeesés után

Fontos a jeges vízbe esett sérült megfelelő ellátása. Lehetőség szerint vigyük zárt, meleg helyre, adjunk neki száraz ruhát és meleg (de nem forró!) italt. Fontos a fokozatos felmelegítés! Távolítsuk el a testékszereket (pl.: gyűrű) és figyeljük a kihűlés jeleit: zavart beszéd, fáradtság, közöny, alacsony légzés- illetve pulzusszám, rossz reflexek, izommerevség. 


Viseljünk sisakot

Akár természetes-, akár műjégen korcsolyázunk, fent áll az esés és a kisebb-nagyobb balesetek veszélye. Kezdőknek és gyerekeknek mindenképp ajánlott sisakot hordani, de ha ez nem megoldható, legalább sapkát vegyen fel mindenki, mert az is sokat tompít az ütésen. A jégen elesve könnyen beüthetjük a fejünket és az ütés erősségétől függően agyrázkódást vagy koponyasérülést szenvedhetünk. Az agyrázkódás fő tünetei: hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, koordinációs zavarok, látászavar, zavart beszéd, emlékezet kiesés, eszméletvesztés. A koponyasérülés tünetei: fejfájás, nyílt seb, deformitás, dudor, fül- és/vagy orrvérzés, hematóma a szem körül, eszméletvesztés, hányinger. Amennyiben agyrázkódásra vagy koponyasérülésre gyanakszunk, mindenképp hívjunk mentőt.

Koponyasérülés>>


Kesztyű

Nem csak a hideg, de a biztonság érdekében is érdemes kesztyűt húzni. Ugyan minimális rá az esély, de ha valaki véletlenül átmegy a kezünkön korcsolyával, akár amputálódhat is az ujjunk (amputáció>>). Ennél sokkal reálisabb veszély a zúzódás és a törés, amik ugyan jóval enyhébbek, de szintén nem túl kellemesek. Erős fájdalom, véraláfutás és duzzanat jelzi ha a kézzel komolyabb sérülés történt (karsérülések ellátása>>).

 

Figyeljünk a kihűlésre

Aktív testmozgás közben nincs reális esély a kihűlésre, azonban, ha meguntuk a testmozgást, a pálya szélén ücsörögve hamar csökkenhet testhőmérsékletünk. A hidegrázás, libabőr csupán az első stádium, a második stádium jellemzője a fáradtság, álmosság, letargia. Figyeljünk magunkra és egymásra is!

Kihűlés>>

Miért csúszik a korcsolya a jégen?>>

 

 

 

Szólj hozzá

sport baleset tél hipotermia kihűlés baleset megelőzés