2012. jan 18.

Mivel egészítsük ki a gépkocsi elsősegély-felszerelését?

írta: M.Zoltán
Mivel egészítsük ki a gépkocsi elsősegély-felszerelését?

Az elsősegély-felszerelés kötelező része valamennyi gépkocsinak. Azonban feltehetően, a lejárati dátum ellenőrzésén kívül mást nem nagyon nézünk meg. Pedig nem ártana!

Ha tetszik, ha nem a kötelező elsősegély-felszerelés vásárlásakor sokaknak az ár a mérvadó. Kezdjük a fertőtlenítővel! Az olcsó elsősegélyládák általában műtéti kézfertőtlenítőt tartalmaznak, amelyről nem árt tudni, hogy  a sebbe közvetlenül nem kerülhet, ráadásul nagyon hamar párolognak. Így az első javaslat, hogy helyezzünk bele hatékonyabb, javaslat szerint Betadine fertőtlenítőt.



Hasonlóképp fontos, ha nem a legfontosabb, a megfelelő minőségű gumikesztyű. Egy baleset helyszínén elengedhetetlen a segélynyújtó védelme. Ha betegellátásra kerül sor soha ne feledkezzünk meg a gumikesztyűről! Ezeknek széles skálája kapható, a vékonyabbtól a vastagabbig, a hagyományos színtelentől a színesen át, és természetesen különböző méretben. Hátrány, hogy a legtöbb helyen csak 100 db-os kiszerelésben.

Nézzük át a kötszereket is! Feltehetően a hagyományos, széles körben elterjedt mull-lapot és mullpólyát tartalmazza, amelyről sokan tudhatják, hogy nagyon könnyen a sebbe ragadnak. Léteznek modern, sebbe nem ragadó, remek nedvszívó képességű kötszerek, amelyeknek nem utolsó előnyös tulajdonsága, hogy szavatosságuk akár 20 év is lehet. Ha kötszerkészletünket bővítjük ne feledkezzünk el hálós kötöző beszerzéséről, ezek nagymértékben könnyítik a sebellátást.

Nélkülözhetetlen, nem kötelező tartozéka az elsősegélydoboznak, az izolációs fólia. Gyakorlatilag valamennyi baleseti sérült ki van téve a kihűlés veszélyének, ez ellen a leghatékonyabb védekezés izolációs fóliával történik. Téli időszakban, különösen hosszabb utak előtt ezt kiegészíthetjük takaróval is.

A karsérülések ellátására szolgáló háromszögletű kendőnél modernebb a flexibilis végtagrögzítő, amely különböző méretben kapható. Nem olcsó, viszont életmentő lehet nyakrögzítő gallér beszerzése, amely méretből adódóan nem fog a ládába beférni. Hasznos lehet az elemlámpa, elsősegélykönyv és égési kötszer beszerzése is.

Ezek alapján a gépkocsi elsősegély-felszerelésébe kötelezően, illetve kiegészítőnek javaslunk:

- jó minőségű kötszer
- kiváló minőségű gumikesztyű
- minőségi kötszerek (mull-lap, mullpólya)
- hálós kötöző
- flexibilis végtagrögzítő
- izolációs fólia
- nyakrögzítő
- égési kötszer
- olló
- elemlámpa

 

Szólj hozzá

gépkocsi elsősegély csomag