2012. jan 22.

Légmell (PTX)

írta: M.Zoltán
Légmell (PTX)

A mellkast ért ütések következtében a mellhártyák elválhatnak egymástól, amely súlyos légzési elégtelenséget okozhat. Bizonyos életkor felett, illetve egyes betegségeknél spontán légmell is kialakulhat.

 

 

 

 

Anatómia

A mellkas (bordák, szegycsont) és a tüdők közt a két részből álló savós hártya a mellhártya (pleura) helyezkedik el. A hártya fali rétege (pleura parietalis) a mellkas belső felére rögzül, míg a tüdőfelszíni rétege (pleura pulmonaris) a tüdők felületére. Utóbbi réteg a tüdő lebenyek réseibe is behatol. A két réteg között résnyi üreg, a mellhártyaüreg (cavum pleurae) található, amely néhány csepp síkosító folyadékot tartalmaz. Ez a folyadékréteg biztosítja a hártyák egymáshoz tapadását, ezáltal a tüdők követik a mellkasi mozgásokat, másrészt légzéskor a közel súrlódásmenetes elmozdulász is.

 

Légmell (pneumothorax - PTX)

Abban az esetben, ha a mellhártya üregbe levegő kerül légmellről beszélünk. A jelenséget kiválhatja sérülés (pl. erős mellkasi ütés, szúrás, lött seb), vagy valamilyen betegség (pl. tüdőtágulat, tüdődaganat). Idősebb korban, illetve 40 év feletti aktívan sportoló férfiaknál a spontán légmell jelensége is előfordul.

Abban az esetben, ha a sérülés rögtön bezáródik zárt légmellről, ha nyitva marad és minden légvételnél további levegő áramlik  a mellüregbe nyílt légmellről beszélünk. A légmell következményeként az elválló mellhártyák miatt a tüdő(k) összesenek, így csökken a légzőfelület. Az is előfordulhat, hogy a bekerülő levegő túlnyomást hoz létre és ez akadályozza a szabad légzést, bizonyos esetben a szív működését is akadályozhatja. Ezek alapján látható, hogy a légmell súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő.

 

Magyarul megtekinthető ITT.

 

Tünetek

A légmell tünetei a következők lehetnek:

- nehezített légzés,
- mellkasi fájdalom,
- sápadt, nyirkos bőr,
- seb esetén habos vér távozása,
- eszméletlenség.

 

Elsősegély

Helyezze a sérültet a számára legkényelmesebb, legkevésbé fájdalmas, légvételt legkönnyebben biztosító testhelyzetbe. Ez általában a félülő (felső test 45 fokos szöget zár be a talajjal) vagy ülő testhelyzet. Hívjon mentőt (104)! Bíztassa nyugodt légzésre, kísérje figyelemmel állapotát. Ha eszméletlen biztosítson szabad légutat, keringés és/vagy légzésmegállás esetén kezdjen újraélesztést!

 

Forrás: elsosegely.hu>>

Mellkas-sérülések>>

Légútbiztosítás>>

Szólj hozzá

film légmell légút mellkas sérülés ptx