2012. feb 23.

Belgyógyászati szituációk

írta: M.Zoltán
Belgyógyászati szituációk

Bejegyzésemben elsősorban az iskolai oktatás keretein belül történő belgyógyászati ismeretek bővítéséhez szeretnék segítséget adni. Összeállítottam 14 szituációt, amely eljátszható, megbeszélhető, kipróbálható. Őszintén remélem, hogy segíti a gyakorlást!

 

 

Ahogy azt már többedszerre írom szeretem a segélynyújtást két témakörre osztani, a traumás és belgyógyászati esetekre. Előbbivel ritkábban találkozunk, viszont nagyon fontos mi történik az első néhány percben, míg utóbbiakkal gyakrabban, ott viszont a segélynyújtói lehetőségek szerények. Természetesen az oktatás terén is lényegesen nagyobb érdeklődés kíséri a traumákat (vérzések, törések, marás, égés stb.), mint a belgyógyászatot (infarktus, cukorbetegség stb.). Ha egy iskolai elsősegély szakkört, tanfolyamot a belgyógyászati esetekkel kezdenénk, feltehetően hamar csökkenne a diákok érdeklődése.

A másik alapgondolatom pedig legyen az a szintén sokszor hangoztatott tény, hogy elsősegélynyújtást tankönyvből vagy tanfolyamon elsajátítani csak igen alacsony hatásfokkal lehet, konkretizáljunk! Kb. 1-10 %-os hatásfokkal! Az igazi megoldást a baleseti-szimulációs oktatás jelenti, amely azonban komoly előkészületeket, humánerőforrást és némi anyagi ráfordítást igényel.

Nos, akkor a fenti két gondolatot fésüljük össze! Íme 14 belgyógyászati-szimuláció. Jómagam ezeket az órán úgy szoktam kivitelezni, hogy egy imitátor (sérült) ki megy a teremből, oda adom neki a szituációt, elolvassa. A teremben marad 10-12 tanuló, kiválasztjuk ki lesz az ellátó. Tisztázom az imitátorral, hogy minden érthető-e, majd kezdődhet a játék.

A szemlélők alapból megfigyelők, ha az ellátó elakad, esetleg kérek neki "közönségsegítséget", de olyan is van, hogy a szemlélők egy lapon írják észrevételeiket. Mi az, amit másképp csinálnának, mi az, ami kimaradt stb.

Az alábbi szituk még ennél is bonyolultabbak, haladó és prémium csoportosokkal szoktam megcsináltatni. Az ellátás csak akkor ér maximum pontot, ha a leírt kulcskérdés vagy vizsgálat megtörtént.

Nézzük a szitukat!

1. Ajakzsibbadás

A sérült erős felső ajakzsibbadásról beszél, amely fokozatosan kezdődött, most már teljesen elzsibbadt, semmit nem érez, úgy érzi nagyon meg is duzzadt.

Kulcskérdés/vizsgálat:
1.    Mit csináltál miután elkezdődött? – szőlőt ettem, utána néhány percre kezdődött
2.    Szájüregbe való betekintés, felső fogsor mögött pókcsípés.
3.    Allergiás reakció/mérgezés

2. Koffeinmérgezés

A sérült remeg, verejtékezik, hányingere van.

Kulcskérdés/vizsgálat:
1.    Mit ettél, ittál? – semmi különös, felsorolja a napi ételfogyasztást, közben megemlíti kávé, energiaital
2.    Mennyi kávét, energiaitalt ittál? – (aktuálisan du. 4 óra), ebéd után egy hosszúkávét és egy energiaitalt, meg most is ittam egy hosszút és egy energiaitalt
3.    Koffeinmérgezés

3. THC-hatás

A beteg tudta nélkül belőtte magát, véletlenül evett a lekváros piskótából. Különösen érzi magát, lazán mozog, vetkőzik, ajánlatot tesz a fiúknak, szexin mozog, táncol.

Kulcskérdés/vizsgálat:
1.    Mit ettél, ittál? – semmi különöset, elmondja a napi fogyasztást, megemlíti a lekváros piskótát (space-cake), kávét
2.    Pulzusszám mérés
3.    Pszichoaktívszer

4. Szén-monoxid

Erős fejfájásra, hányingerre, hányásra panaszkodik. A tünetek hirtelen keletkeztek, élesen elkezdett fájnia a feje, hányingere lett, nem sokkal később hányt is.

Kulcskérdés/vizsgálat:
1.    Mivel fűtötök? – gázkonvektor
2.    Menjünk ki a helyiségből biztos, ami biztos
3.    CO

5. Gerinc

A sérültnek erős, éles, szúró mellkasi fájdalma van. Alapból nem mozog, ha a segélynyújtó mozgatja pl. vizsgálatkor éles fájdalomra panaszkodik, amely főként a hátoldalára sugárzik ki.


Kulcskérdés/vizsgálat:
1.    Be- vagy kilégzéskor fáj jobban? – belégzéskor, de ez félrevezető, mert a fájdalom a belégzésből adódó mozgás miatt van
2.    Gerinc és környékének nyomkodásos vizsgálata
3.    Idegbecsípődés

6. Allergia

A sérültnek nem rég jelentkeztek bőrkiütései, viszketnek, ajkait enyhén megduzzadtnak érzi. Az utóbbi időben időnként agresszív, olyan érzése van, mint ha mindent és mindenkit szét tudna ütni. Kérdések során derül csak ki, h kondizik, izomnövelő szert szed.

1.    Szedsz rendszeresen gyógyszert vagy valamit? – igen izomnövelőt
2.    Fulladsz? – mivel allergiás tünetek vannak, rá kell kérdezni, hogy fullad-e
3.    Izomnövelő allergia

7. GINA

A lány nagyon szét van esve. Enyhén illuminált, nem nagyon emlékszik rá mi történt. Partiban volt, egyetlen pohár sört ivott semmi mást. Táncolt, de nem nagyon emlékszik mi történt. Valami pasi is volt az emlékek közt.

1.    Meg van mindened? Pénztárcád? Irataid? Mobilod?
2.    Lehet, hogy leitattak? Elkábítottak?
3.    GINA

8. Stroke

A sérült enyhén zavart, de kezd feltisztulni. Elmondása szerinte kicsit megszédült, tán egy picit el is ájult. Viszont érzi, hogy a beszékelt. Nem emlékszek, hogyan történhetett, de széklet van az alsójában.

1.    Stroke vizsgálat – kéz, szem, arc
2.    Kórelőzményre való kérdezés. Volt már ilyen? Van ismert betegsége?
3.    Stroke

9. Vércukor

A sérültnek rövid ideig tartó (kb. 5-10 másodperc) enyhe görcsrohama volt. Emlékszik rá, már előtte is rosszul volt, szédelgett. Most verejtékes, gyengének érzi magát, szívdobogás érzése van.

1.    Volt már ilyen? – nem
2.    Van ismert betegsége? – igen, cukorbeteg
3.    Hipoglikémiás görcs

10. Agyrázkódás

Sérültnek erős fejfájása van, hirtelen fellépő hányingere volt, majd hányt is. A hirtelen rosszul lét előtt szédelgett.

1.    A fejed megütötted? – igen, kb. fél órája az ablak szélébe eléggé bevertem
2.    Vízszintesen lefektet
3.    Agyrázkódás

11. Benzinmérgezés

Sérültnek kb. fél órája kezdődtek a tünetei. Szédülés, fejfájás. Sápadt, erősen köhög, légszomja van, halálfélelme, cianotikus. A többedik mit csináltál, ettél-e stb. kérdésre derül csak ki, hogy a benzintankból csővel benzint szívott le és egy keveset lenyelt.

1.    Ettél, ittál? Kerülhetett étel, gáz, akármi a szervezetedbe? – igen, benzinszíváskor egy kevés benzint lenyeltem
2.    Benzinmérgezés
3.    Szabadlevegő biztosítása

12. Vakbélgyulladás

A sérültnek erős hasfájása van, nem tudja lokalizálni, egész hasa fáj. Reggel óta, de azóta, határozottan erősödött, hullámzóan jön, görcsös.

1.    Milyen a székleted? Volt hasmenésed? – igen, hasmenéses
2.    Van lázad, hőemelkedésed? – nem tudom, mérje meg!
3.    Ellátás – jeges borogatás

13. Agyhártyagyulladás

Nagyon éles és erős fejfájás. A legkisebb mozdulatra is.

1.    Lázas vagy? – igen, 39,5 volt legutóbb
2.    Kullancs volt benned? Kirándultál? – igen úgy egy hete
3.    encephalitis

14. Migrén

Erős fejfájás, hányinger, hányás. Érzékeny zajra, fényre.

1.    Volt már ilyen korábban is? – migrénem volt már, de nem ilyen erős
2.    Ha vízszintesen fekszel, csukott szemmel jobb? – igen
3.    migrén
 

 

Szólj hozzá

oktatás iskola módszertan elsősegélyoktatás