2012. már 14.

A világ legveszélyesebb kígyói

írta: P.Simon
A világ legveszélyesebb kígyói

Íme a világ öt legveszélyesebb kígyófaja. Egyetlen mg mérge akár 15 ember életét is kiolthatja. Hol élnek? Hogy néznek ki? Hogyan élnek? Erről szól bejegyzésünk.

 

 

 

A méreganyag "hatékonyságát" mg/testsúly kilogrammban szokás megadni. Használatos továbbá a letális dózis (halálos dózis, LD) kifejezés. Az LD50 azt jelenti, hogy ekkora mennyiséget a szervezetebe juttatva testsúly kilogrammonként az áldozatok 50%-a meghal.

 

Belcher-tengerikígyó (Hydrophis belcheri)

Állítólag a világ legerősebb mérgű kígyója, sőt a világ legmérgesebb állataként tartják számon. Viszonylag vékonytestű, a kifejlett példányok hossza elérheti az 1 métert. Színe sárga, zöldes-feketés  csíkokkal. Érdekessége, hogy utódait elevenen hozza a világra, a tojásból az állat testében mér kikelnek.  A Timor-tengerben, északnyugat Ausztrália partjainál, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában, a Salamon-szigeteken, és kisebb Csendes-óceáni szigetek körül fordul elő. Kagylókkal és halakkal táplálkozik, nem agresszív. Főleg halászokra jelent veszélyt, amikor véletlenül a hálójukba akad. Harapása nem fájdalmas, ez teszi még veszélyesebbé.

Forrás: tadforo.com

Mérge rendkívül erős mytotoxin, amely a legfrissebb kutatások szerint a világon a leghalálosabb. Néhány milligramm méreg rengeteg ember halálát okozhatja. A marás után néhány perccel bekövetkezik a biztos halál. Miután a méreg hatni kezd, rendkívüli fájdalmakkal nézhet szembe az áldozat. A Guiness-rekordok könyvébe is belekerült. Bár ennek a kígyó fajnak a legveszélyesebb a mérge, nem felel sok halálért, mivel igencsak ritka.

Méregerősség: 0.00099 mg/testsúly kg.

 

Kispikkelyű tajpán (Oxyuranus microlepidotus)

A szárazföldi kígyók közül a legerősebb méreggel rendelkező kígyó. Több alfaja is ismert. Színe főleg sötétbarna, de évszaktól függően változhat, akár olajzöld is lehet. de a hasa inkább sárgás, feje sötétebb, hossza elérheti a 2,5 métert. Főleg Ausztrália füves, száraz belső területein él, de találkozhatunk olyan alfajával (Pápua Tajpán), amely Új-Guineában is megtalálható. Főleg rágcsálókkal, kisebb emlősökkel, madarakkal táplálkozik, tojásait  más állatok elhagyott üregeiben rakja le, általában számuk 1-2 tucat között változik.

Forrás: animaldanger.com

Mérge rendkívül erős neurotoxinokból áll. Marásával nagyjából 45 milligramm mérget juttat áldozatába.  A halál néhány perccel a marás után beáll. Néhány milligramm mérge is  több ember halálát okozhatja. Nem túl agresszív, viszont veszélyhelyzetben támad.

Méregerősség: LD50 0.025mg/testsúly kg

 

Közönséges krait (Bungarus caeruleus)

Színe kékes-fekete. Hossza elérheti a 1,5 métert.  Pakisztán, Afganisztán, India, Srí Lanka, Banglades és Nepál területén honos. Az őserdőktől a szavannákig előfordulhat. Kígyókkal, békákkal, gyíkokkal és rágcsálókkal táplálkozik.

 

Forrás: arkive.org

Tizenötször mérgesebb bármilyen kobránál, éjjel aktív, rendkívül erős neurotoxikus mérge főleg izombénulást okoz, mely a  légzőszervi rendszer leállásához vezet. Éjszaka sokkal agresszívabb. Harapása egyáltalán nem fájdalmas. Maráskor nagyjából 10 mg mérget juttat áldozatába. A halál a harapás után 6-8 órával következik be. Kedveli a vizet. A megmart emberek megközelítőleg 80%-a hal meg az esős időszakban. Beköltözhet a házakba, és mivel előfordul, hogy marása nem igazán érezhető, az áldozat felkelés előtt meghal.

Méregerősség: LD50 0.365 mg/testsúly kg

 

Fülöp-szigeti kobra (Naja philippinensis)

A legmérgesebb kobra faj. Először 1922-ben írták le. Viszonylag rövid, hossza maximum 1,6 méter lehet, aránylag zömök, barnaszínű kígyó, a fiatalabbak sötétebb színűek.  Csuklyáját szétterült bordáinak köszönheti. Mint ahogy a nevéből is következtethetünk, a Fülöp-szigeteken fordul elő, és annak is csak az északabbra fekvő szigetein. Élőhelyét alkothatja sűrű őserdő, nyílt füves területek, de emberi lakhelyeken is előfordulhat. Veszélye is leginkább ebben rejlik. Főleg vizek környékén lelhető fel. Kisebb rágcsálókkal táplálkozik, de békákat és más kígyókat is fogyaszthat.

Forrás: churchfun.com

Mérge erős neurotoxin, mely blokkolja az idegátvitelt, tehát a marása idegrendszeri bénulással jár és a légzőrendszer bénulásához vezethet. Mérgét három méterre is elköpheti. Átlagosan 100 milligramm mérget juttat az áldozatába. Csökkenő populációja miatt az IUCN  vörös listájára került.

Méregerősség:  LD50 0.20 mg/testsúly kg


Csőrös tengeri kígyó (Enhydrina schistosa)

A faj főleg sötétszürke színű, hasa fehéres. A fiatalok olíva vagy szürke színűek fekete csíkokkal, hosszuk elérheti a 2 métert. Dél- és Délkelet-Ázsia, Ausztrália partjainál található meg, valamint az Arab-tengerben. Gyakran akad a halászok hálójába. Egész nap aktív lehet, levegő nélkül kb. öt órát bírja. Nagyjából 1,5 milligramm mérge halálos lehet,  viszonylag agresszív, főleg ha eltávolítjuk az élőhelyéről, a vízből. Főleg halakkal táplálkozik. Sokan kedvelt eledelként fogyasztják. Elevenszülő. Nagyjából 4-11 utódot hoz a világra.

Forrás: arkive.org

A tengeri kígyók által okozott halálesetek 80-90%- ért a csőrös tengeri kígyó a felelős. Erősen toxikus mérge neurotoxinokból és mytotoxinokból áll, marásával nagyjából 8 mg mérget juttat áldozatába.

Méregerősség: LD50  0.1125 mg/testsúly kg

 

Minden, amit a kígyókról tudni érdemes>>

Szólj hozzá

kígyó mérgezés állatharapás