2012. már 16.

Gerincsérült veszélyzónában

írta: M.Zoltán
Gerincsérült veszélyzónában

A gerincsérültre teljes mozgatási tilalom érvényes, azaz lehetőség szerint nem szabad megmozdítani, mert ezzel állapotát lényegesen súlyosbíthatjuk. Azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor a sérült mozgatása még is szükségessé válik.

 

Abban az esetben, ha a sérült veszélyben van pl.: gáztérben (szén-monoxid), veszélyes közlekedési útvonalon, borulékony állvány alatt stb. szükségessé válhat a kimenekítése.

A gerinc- (medence-, súlyos alsó végtag) sérültek mozgatására szolgál a tálcafogás.

A tálcafogás alkalmazása, különösen gyakorlattal nem rendelkezők számára komoly kihívást jelenthet, emellett egyre több szakmai érv is ellene szól. Mind ezek ellenére jelen írásban ismertetjük. Nem célunk szakmai viták mérlegelése, véleményezése, azonban a figyelmet felhívjuk, hogy a szakemberek egyre szélesebb körben bírálják a módszer használhatóságát.

Tálcafogás

Az egyik segélynyújtó megfogja a sérült fejét, biztosítva annak rögzítését.
Három segélynyújtó a sérült egyik oldalán helyezkedik el (egyik lábbal térdel, másikkal guggol), kezeiket óvatosan átvezetik a sérült alatt úgy, hogy gerincét a lehető legkisebb mértékben mozdítsák. A segélynyújtók megfogják a sérült átellenes karját.
A fejet rögzítő segélynyújtó elszámol háromig, majd háromra egyszerre megemelik a sérültet úgy, hogy gerincoszlopa lehetőleg ne mozduljon.

 

Gerincsérülések>>

Eszméletlen gerincsérült légútbiztosítása>>

Bukósisak levétele>>

Szólj hozzá

gerinc kimentés gerincsérülés tálcafogás