2012. már 28.

Pókcsípések ellátása

írta: M.Zoltán
Pókcsípések ellátása

A rovar és pókcsípések (harapások) gyakran okoznak kisebb-nagyobb duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat, illetve viszketést. Cikkünkben az általános és életveszélyes tüneteket vesszük számba, illetve természetesen szót ejtünk a helyes ellátásról is.

 

 

 

Először is szögezzük le, hogy hazánkban és Európában nem él olyan pókfaj, amely az életre veszélyes lehet. Szándékosan egyik faj sem támadja meg az embert, csupán védekezésből juttat méreganyagot a szervezetbe.

 

Tünetek

Súlyosabb tünetek csecsemőknél és kisgyerekeknél, továbbá a pókharapásra allergiás betegeknél fordulhatnak elő. A tünetek a súlyos allergiás reakció (anafilaxia) tüneteivel megegyező.

- keringési rendszer zavara, ezáltal egyes szervek nem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez
- köhögés, zihálás, légzési nehézség, duzzadt torok
- ajkak és a nyelv megdagadása, duzzadás a tenyéren, kézen, talpon vagy a lábon
- zavartság, eufória
- hányinger, hányás, hasmenés
- csalánkiütés, bőrpír

Elsősegély

A sérültet nyugtassuk meg, ültessük vagy fektessük le. A csípés (harapás) helyére helyezzünk hideg vizes borogatást. Ne szívjuk ki! Ne vágjuk ki a sebet! Ne is nyomkodjuk!

Alkalmazhatunk antihisztamin kenőcsöt, de a hideg víz kiválóan gátolja a szétterjedést, csökkenti a viszketést és az irritációt is.

Ha a bajbajutott állapota romlik, az anafilaxiás sokk tüneteit észleljük (ld. fent) azonnal hívjunk mentőt! A mentő kiérkezéséig biztassuk a sérültet nyugodt légzésre, ha eszméletét vesztett biztosítsunk szabad légutat stabil oldalfektetéssel!

 

Mérges pókok>>

 

Szólj hozzá

pók mérgezés csípés állatharapás