2012. már 29.

Két keréken is biztonságban

írta: k.kamilla
Két keréken is biztonságban

Végre itt van a tavasz, ebben a gyönyörű napsütésben is nem csoda, hogy mindenki a természetbe kívánkozik. Sok embernek megjön a sportolási kedve is és napról napra több kerékpározót látni odakint. Ráadásul ilyen magas üzemanyag árak mellett még plusz egy nyomós érv szól a rendszeres biciklizés mellett...

Akár tömegközlekedés, vagy autó használata helyett, akár sportolás céljából, akár egyszerű kikapcsolódásként családi programmal egybekötve, a biciklizés örömet okoz, elősegíti a boldogsághormon termelését. Persze csak akkor, ha nem ér minket közben váratlan baleset. Az alapvető óvintézkedésekkel gondolom mindenki tisztában van, de azért szeretünk róluk "megfeledkezni". A sisak használata - kiváltképp városi, közúti biciklizéskor - még a legtapasztaltabbak számára is elengedhetetlen. Hiába vagyunk teljesen biztosak saját képességeinkben, sajnos sok más tényező is közrejátszik egy-egy balesetben, ezért soha nem lehet előre látni a bajt. Este, sötétben való biciklizéskor pedig viseljünk láthatósági mellényt és helyezzünk a bicikli hátuljára piros, elejére pedig fehér lámpát. Egy másik fontos szabály továbbá, hogy figyeljünk oda kerékpárunk állapotára. Amennyiben a bicikli egész télen (vagy még régebb óta) a garázsban pihent, mindenképp érdemes elvinni szerelőhöz egy általános szervizre. Elsősorban a fékeket, kerekeket, gumikat kell ellenőrizni és lehetőleg a láncot, váltót megolajozni.

Biciklitúra

Ha hosszabb biciklitúrára készülünk, van néhány dolog, amiket érdemes szem előtt tartani. Először is készüljünk fel egy esetleges balesetre, mert nagy társaság esetén erre reális esély van. Nem kell rögtön betört koponyákra gondolni, de egy horzsolást sem árt gondosan leápolni. Az elsősegélycsomagba mindenképp tegyünk fertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt, gumikesztyűt és esetleg kézfertőtlenítőt, háromszögletű kendőt. Amennyiben előre tudjuk, hogy sokat fogunk a természetben tartózkodni, érdemes magunkkal vinni egy kullancscsipeszt és rovarriasztó spray-t is. A késő tavaszi, nyári időszakban már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a napégés veszélyét sem. Készítsünk be naptejet, napszemüveget, fehér pólót.

  
 

Gyerekekkel

Az általános biztonsági intézkedéseket a gyerekeknél  még fontosabb betartani. A kisebbeknek, egészen kezdőknek érdemes beszerezni térd- és könyökvédőt is a sisak mellé. Ha kisgyerekkel biciklizünk, mindig tartsuk őt szem előtt, lehetőleg előtte és mögötte is legyen egy felnőtt. Amikor utasként szállítunk kisgyereket saját biciklinken, szintén szükséges a sisak és az sem mindegy, hogy milyen típusú a gyermekülés. A kerékpár csomagtartójára szerelhető ülések ugyanis kifejezetten veszélyesek a gyermekekre, a folyamatos zötykölődés miatt akár gerincsérülés is bekövetkezhet. Válasszunk inkább vázra szerelhető típust! Ne feledkezzünk meg a gyermek lábának rögzítéséről, a gyerekülésből könnyen a küllők közé szorulhat, amely akár súlyos sérülést is okozhat. 

Jogszabályok

A kerékpározással kapcsolatos jogszabályokból természetesen csak néhányat emelnénk ki. Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény, településen belül pedig tilos a járdán kerékpározni! Az utóbbi években a kerékpározók alkoholtesztelése is népszerűvé vált (jogosan), továbbá jogszabály írja elő a megfelelő világítás, sőt a csengő meglétét is.

 

 

Szólj hozzá

kerékpár