2012. ápr 15.

Magyar orvos mentette a Titanic túlélőit

írta: M.Zoltán
Magyar orvos mentette a Titanic túlélőit

Minden idők leghíresebb tengerjárója és egyben legnagyobb utasszállító gőzhajója  1912. április 14-én 23.40-kor jéghegynek ütközött, majd két és félórás haláltusát követően 1912. április 15-én, éjjel 2 óra 20 perckor elsüllyedt. Az elsőként a helyszínre érkező Carpathia fedélzetén Dr. Lengyel Árpád fogadta a túlélőket.

 

 

A Carpathia

A Titanic hajó katasztrófájának bekövetkezte után, riasztották a hajó rádiósait, és azok segélykérő üzeneteket küldtek a környező hajóknak (Amerika, Baltic, California, Caronia és a Carpathia). A legközelebbi hajó, a Californian nem vette a vészjelzést, mint ahogy először a Carpathia sem, mert a rádióstisztje éppen nem volt szolgálatban. Lefekvés előtt eszébe jutott, hogy megkérdezi a Titanicot, nem hallottak-e az ottani jéghegyekről? Értesülve a balesetről, a hajó parancsnoka Arthur Henry Rostron kapitány, a Titanic felé fordíttatta a hajóját és a szolgálati sebesség helyett maximális sebességgel (14 csomó/25,5 km/óra helyett 17 csomóval) közeledett felé. Ekkor a két hajó távolsága 93 km volt. A bajbajutott óceánjáró utolérése 3,5 órába került. Hajnali 4 órára érkezett a helyszínre. Ekkorra már a Titanic elsüllyedt.

Forrás: wikipedia>>

Dr. Lengyel Árpád

Dr. Lengyel Árpád 1886-ban született Pilismaróton. Iskoláit Esztergomban és Budapesten végezte, majd 1904-ben belépett a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME) kötelékébe. Diplomáját 1909-ben szerezte, majd Budapesten helyezkedett el.

Kép forrása: http://barnex.mindenkilapja.hu>>

Ekkoriban a kivándorlás nagy problémát jelentett. Évről évre több tízezren hagyták el hazájukat, s váltottak jegyet összekuporgatott pénzükből. A kivándorlóhajók fedélzetén viszont rendkívül rossz egészségügyi körülmények voltak. Levegőtlen, homályos termek mélyén, emeletes ágyakon összezsúfolva várták a kivándorlók, hogy új életet kezdhessenek. A hajóút azonban gyakran megviselte az eleve legyengült emberek egészségét. A magyar állam 1903-tól törvényben szabályozta a kivándorlás rendjét. A kivándorlók megpróbáltatásainak enyhítésére egyetlen társaságot, az angol Cunard Line-t bízták meg a magyar utasok szállításával. A Belügyminisztérium pedig a szállítás minőségét és színvonalát ellenőrizhette. A sok éve kifogásolt egészségügyi körülmények javítására és az idegen nyelvet nem beszélő magyar kivándorlók segítésére képzett orvosokat toboroztak. Az akkor 26 éves dr. Lengyel Árpád (1886-1940) is jelentkezett a tengeri szolgálatra, elsősorban kalandvágyból…

A mentőakció

A Carpathia hajnali négy órára érkezett a baleset helyszínére. A hajó kapitánya, Rostron szolgálatba állította a hajón tartózkodó három orvost, köztük dr. Lengyel Árpádot, aki a fedélközben dolgozott. Az első túlélő négy óra után tíz perccel lépett a fedélzetre, az utolsó fél kilenckor. Az orvosokra szörnyű feladat várt. A Carpathia két, egyenként 16 ágyas kórteremmel és egy fertőzőbeteg- kórházzal rendelkezett. Mivel ez utóbbi üres volt, a Carpathia betegeit oda költöztették, a két kórterembe pedig a Titanic sebesült túlélői kerültek, összesen 42-en. Sok volt a zúzódás és a törés, a hiányos öltözékben menekülők közül sokan átfagytak. A két kórterem hamar megtelt, néhány ágyon ketten is pihentek.

 

A Titanic 705 túlélője ott tolongott a harmad-akkora Carpathia fedélzetén: embertelen volt a zsúfoltság, ugyanakkor kísérteties a csönd. A hatalmas súlytöbblet miatt egyszer annyira megdőlt a hajó, hogy át kellett vezényelni az utasokat az ellenkező oldalra. A mentőhajó utasai minden lehetséges módon igyekeztek segíteni, ki ruhát, takarót, ki fogkefét szedett elő. Néhány későn ébredő első osztályú utas azonban fel volt háborodva, miután meglátta a sok ismeretlen ágrólszakadt embert, hogy miért engedtek közéjük ennyi harmadosztályú utast. Nagy volt a meglepetés, amikor megtudták, hogy azok még náluk is jobb módú menekültek. A harmadosztályon is nagy volt a nyüzsgés. ,,Alig győztük a sok munkát és a vigasztalást”- emlékezett vissza dr. Lengyel Árpád. Egy szerencsétlen fiatalasszony a magyar orvosban vélte felismerni elvesztett férjét.

1912. április 18-án este, zuhogó esőben, a megmentett emberekkel - akik a Titanic szerencsétlenül járt utasai és személyzete voltak - érkezett a gőzös New York kikötőjébe. Több ezer ember várta őket a Battery Parkban és a Cunard kikötőstégjénél. Nemsokára a legénység minden tagját, és a tiszteket, mindenhol (minden kikötőben) hősnek tekintették.

Forrás: Nathional Geographic Magyarország 2004./12

Megrázó élmény

Völgyiné dr. Reich Márta, Lengyel Árpád ma is élő unokája a családi anekdotákból ismeri nagyapja élményeit. „A Titanic hajótörötteinek a kimentése olyan lelki megrázkódtatást jelentett számára, hogy később nem szívesen beszélt róla. Mivel a három orvos közül egyedül neki volt mentőorvosi gyakorlata, ő állt oda ahhoz az ajtóhoz, ahol beemelték a hajótörötteket, és ő szelektálta a 705 túlélőt sérüléseik szerint. Töréseket, fagyásokat, idegi sokkokat kellett kezelnie, és lelki vigaszt adnia olyan feleségnek, aki férje nélkül ért nászútja végére, olyan gyerekeknek, akik szüleik nélkül menekültek meg, és olyan családoknak, akik csonkán maradtak. A New York-i kikötőben sok olyan hozzátartozó fájdalmával is szembesülnie kellett, akik hittek a hamis hírek alapján keringő túlélőlistának, de mégsem láthatták viszont élve rokonaikat.”

 

Képek forrása: http://www.mentomuzeum.hu>>

A Cunard Line gőzöse április 18-án, este 9 óra körül érkezett meg az amerikai nagyváros kikötőjébe. A Titanic elsüllyedésének körülményeit vizsgáló bizottság a hajó fedélzetén hallgatta ki a Titanic megmaradt legénységét, elkerülve ezzel azt, hogy az óriáshajót építtető White Star Line társaság amerikai képviselői befolyásolni tudják őket. A Carpa­thia legénysége eközben szenet, gyógy- és kötszereket szerzett be, no meg a hajótörötteknek szétosztogatott fehérneműket pótolták. Április 19-én indultak vissza Európába, de az előző startolásukhoz képest a 300 magyar visszavándorlóból 10 magyar családot hátrahagyva. Őket ugyanis annyira megrendítette a Titanic szerencsétlensége, hogy hallani sem akartak újabb hajóútról.

Forrás: http://www.eletestudomany.hu>>

A Carpathia felveszi a Titanic túlélőit. Részlet: James Cameron - Titanic)

 

Szólj hozzá

mentéstörténet