2012. ápr 17.

Segélynyújtás alapjai 7. - Segélynyújtás

írta: M.Zoltán
Segélynyújtás alapjai 7. - Segélynyújtás

A segélynyújtás első két elemének ismeretében látható, hogy ezek elvégzése széles körben elvárható és laikus által is elvégezhető. Ugyanakkor rendkívül fontos az is, hogy a szakszerű segítség megérkezéséig a helyszínen lévő laikusok hatékonyan beavatkozzanak.

 

 

 

 

Segélynyújtás alapjai 1. - Helyszínbiztosítás

Segélynyújtás alapjai 2. - Felismerés

Segélynyújtás alapjai 3. - Légzésvizsgálat

Segélynyújtás alapjai 4. - Általános betegvizsgálat

Segélynyújtás alapjai 5. - Légútbiztosítás

Segélynyújtás alapjai 6. - Mentőhívás

 

A segélynyújtás első két láncszemének -helyszínbiztosítás, felismerés, segélyhívás- ismeretében látható, hogy ezek elvégzése széles körben elvárható és laikus által is teljesíthető. Ugyanakkor rendkívül fontos az is, hogy a szakszerű segítség megérkezéséig a helyszínen lévő laikusok hatékonyan beavatkozzanak. Ezt a beavatkozást laikus elsősegélynyújtásnak nevezzük.

A felmérések sok esetben azt mutatják, hogy az életveszélyes sérültek életesélyeit az első 3-5 perc lényegesen meghatározza. Ez az az időintervallum, amikor a szakszerű segítség még általában nincs a helyszínen, így a sérült életesélyei a laikuson múlik.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vészhelyzet kezelése, a sérült ellátása a legnagyobb elméleti tudással rendelkező segélynyújtónak is komoly nehézségeket okozhat. Többek közt ezért kap egyre nagyobb jelentőséget szakmai körökben a baleseti szimulációs oktatás.  Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a laikus segélynyújtás a helyszín adottságai miatt bizonyos helyzetekben kivitelezhetetlen – pl. súlyosan roncsolódott autó, szikláról esés, aknába zuhanás.

A felsorolt nehézségek ellenére a laikus segélynyújtás lehetőségeinek ismerete nélkülözhetetlen, hisz természetesen azon esetek sem ritkák, ahol lehetőség adódik a laikusok általi ellátásra. A segélynyújtás ismereteinek elsajátítása, mint már említettük, a baleseti szimulációs képzések során a leghatékonyabb, s feltehetően az sem számít újdonságnak, hogy minél fiatalabb korban adjuk át az ismereteket, annál nagyobb az esély, hogy valaki alkalmazza a megszerzett ismereteket. Számos – többek közt saját - kísérlet igazolja, hogy a segélynyújtási attitűd kialakítására már az óvodás életkor is megfelelő, míg az elsősegély-ismeretek oktatása a 14-16 éves korosztálynál a legcélszerűbb. A legfontosabb oktatási irányelvek felsorolásakor egy utolsó tényről nem szabad megfeledkezni, nevezetesen arról, hogy az elsajátított ismereteket időközönként elengedhetetlen ismételni. Az ismertetett tényekkel nem azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy egyéb körülmények közt a segélynyújtás nem sajátítható el. Éppen ellenkezőleg. Szeretnénk leszögezni és mindenkit biztatni, hogy az elsősegélynyújtást megtanulni nem nehéz, kis idő ráfordítással is jelentős eredményeket érhetünk el.

Mit tud a segélynyújtásról? Tesztelje tudását!>>

Szólj hozzá

elsősegélynyújtás alapjai