2012. ápr 20.

Orrvérzés

írta: M.Zoltán
Orrvérzés

Feltehetően nincs olyan olvasó, akinek ne vérzett volna már az orra. De vajon helyesen járt el? Nem is gondolnánk, de a hazai ellátások közt számtalan téves beavatkozás terjedt el.

 

Érdekes feltenni néhány ismerősnek a kérdést, ő mit tenne orrvérzés esetén. Talán leggyakrabban az orrnyereg megfogása szerepel válaszként, azonban az említett orrcsont nyomása semmilyen vérzéscsillapító hatással nem bír, akár csak a tarkó vizes borogatása, amely legalább pszichésen lehet kedvező hatású. A fej hátra hajtása kifejezetten ellenjavallt, hisz a légutakba folyhat a vér, míg a fej túlzott előre hajtása pedig a vérzésintenzitást növelheti. Nem célszerű az orrnyílás tamponálása, ez esetben a zsebkendő, mull-lap túlzottan megszívhatja magát vérrel, a nyílásba ragadhat, akár fizikai sérülést is okozhat.

Ennyi kritika után akkor jöjjön a helyes megoldás. Fogjuk be mindkét orrcimpát, ezáltal a vér nem tud távozni, az orrnyílásba alvad ezáltal csillapítja a vérzést. A fejet tartsuk enyhén előre hajtott állapotba, és még ilyen helyzetben is előfordulhat, hogy némi vér a garat felé távozik. Ha a vérzés kb. 10 perc elteltével sem szűnt meg mérlegeljük a mentők értesítését.

Eszméletlen sérült esetén nem kizárt a stabil oldalfektetés, azonban ilyenkor a vérző orrlyuk lefelé legyen, hogy a vér könnyen tudjon távozni.

Az ellátás mellett érdemes ismertetni az orrvérzés lehetséges okait is. Leggyakoribb esetben az orrnyálkahártya kiszáradása, magas vérnyomás vagy orrpolip állhat a háttérben. Traumás sérülések közül orrvérzéssel járhat az orrcsonttörés, illetve a koponyasérülés. Utóbbi esetben a sérült súlyos,, életveszélyes állapotúnak tekintetndő. Műtéti beavatkozások (pl. orrmandula eltávolítás) után szintén előfordulhat orrüregi vérzés, amely akár súlyos vérveszteséggel is járhat.

Mennyit tud az orrvérzésről? Tesztelje tudását>>

Szólj hozzá

orrvérzés