2012. ápr 25.

Felnőtt újraélesztés

írta: M.Zoltán
Felnőtt újraélesztés

Hazánkban vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek, az összhalálozás mintegy 54%-át teszik ki. Ezen halálokok egyike a hirtelen szívhalál, amely hátterében tulajdonképpen egy ingerületvezetési zavar áll (leggyakrabban), azon belül is az un. kamrafibrilláció. Kamrafibrilláció során a szív un. remegésbe kezd, tehát nem áll le, azonban a remegés során pumpa funkcióját képtelen ellátni, tehát a keringés megáll.

 

Ezen keringési zavar helyreállításának leghatékonyabb módja a defibrillátor alkalmazása, azonban a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre azonnal újraélesztő készülék, így a keringést és légzést pótolni kell. Ennek módját laikus újraélesztésnek nevezzük. Szinoním kifejezései és rövidítései: komplex újraélesztés, Basic Life Support (BLS), cardiopulmonáris resuscitation (CPR), resuscitatio, reanimáció.

Az újraélesztési protokoll a rendelkezésre álló statisztikai adatok, illetve egészségügyi eszközfejlesztés tükrében általában 5 évenként frissül. Legutóbb 2010 decemberében publikálta az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council - ERC).

 

Laikus újraélesztés lépései (Basic Life Support - BLS) az ERC 2010 irányelvei alapján

0. Biztonság

Győzödjön meg a saját, a jelenlévők és a bajba jutott biztonságáról!

1. Szólítsa meg és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet!

 

Ha a sérült reagál az általános betegvizsgálat szabályait kövesse! Ha a sérült NEM reagál:

2. Kiáltson segítségért!

 

3. Vizsgálja a légzést!

Hajtsa hátra a sérült fejét a hajas fejbőr találkozásánál és az állánál megfogva. Fülét tegye a sérült orra elé, így hallja a légzőmozgásokat, érzi arcán, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot legalább 10 másodpercig végezze. Ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás és a segítség kiálltásra nem jött oda senki hívjon haladéktalanul mentőt!

 

 

Abban az esetben, ha fennáll a légúti akadály gyanúja (pl. a sérült az étteremben fekszik) keressen légúti akadályt!

4. Hívjon mentőt (104)!

Ha segély kiáltására érkezett segítő kérje meg, hogy hívjon mentőt megkezdett újraélesztéshez és kérdezze meg van-e a közelben félautomata defibrillátor.

Ha segély kiáltására NEM érkezett segítő hívjon mentőt! Tájékoztassa a mentőket a szokásos adatokon túl arról, hogy megkezdett újraélesztéshez kér segítséget és kérdezze meg található-e félautomata defibrillátor a közelben.

 

5. Kezdje el a mellkas-kompressziót (lenyomást)

Két kézfejét ujjainál kulcsolja át, alul lévő tenyerének párnás részét helyezze a mellkas középvonalába, a szegycsont (mellcsont) alsó harmadára kb. a férfi mellbimbókkal egy vonalba.

Ezt követően kezdje el mellkas lenyomását. Kb. a mellkas keresztmetszetének egyharmadáig (ez átlagos férfi esetén 4-5 cm mélységet jelent). A lenyomások üteme 100/perc legyen.

 

 

Egyszerre 30 lenyomást végezzen!

6. Végezzen két befúvást!

Nincs egyértelmű irányelv, hogy a szájból szájba vagy a szájból orrba lélegeztetés a hatékonyabb. Így mindkettő alkalmazható.

Orrba fúváskor hajtasa a beteg fejét hátra, száját fogja be és ajkaival orrát bekapva fujjon be egy normál légvételnyi (tehát nem erőltetett mennyiségű) levegőt. A befúvást követően arcát fordítsa a sérült mellkasa felé, nézze annak süllyedését, illetve vegyen friss levegőt, majd fújjon be még egyet.

Szájba fújáskor ugyan úgy hátra hajtjuk a fejet, befogjuk a sérült orrát, majd a szájába fújunk. A két befúvás közt itt is fordítsuk fejünket a sérült mellkasa felé.

 

7. Folytassa az újraélesztést!

A 30:2 arányú kompresszió:befúvást addig végezze, míg nem érkeznek meg a mentők/defibrillátor, nem rendeződik a sérült keringése, illetve nem fárad ki.

 

Az újraélesztés hibái

A lenyomás túl mély, túl felületes, túl gyors, túl lassú. Gyakori és súlyos hiba, ha nem szilárd felületen végezzük (padlózat).

Lélegeztetésnél hiba a túl sok, túl kevés befújás, ha mellé megy, nem megfelelően hátra hajtott fejnél vagy hirtelen befújásnál a gyomorba áramlik a levegő.

Azonban ne felejtsük el, hogy a legnagyobb hibát akkor követjük el, ha el sem kezdjük az  újraélesztést, hisz ez esetben lehetőséget sem biztosítunk a keringés rendezésére.

 

Magyar Resuscitatios Társaság>>

Minden perc számít - Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis>>

Szólj hozzá

újraélesztés cpr bls