2012. ápr 26.

Eszméletlenség

írta: M.Zoltán
Eszméletlenség

Az eszméletvesztés olykor néhány pillanat alatt bekövetkezhet, súlyossága különböző mértékű lehet, azonban mindig komoly odafigyelést igényel. Az eszméletlenség során az agy normális működése zavart szenved, megfelelő ellátás hiányába a sérült állapota akár életveszélyessé is válhat, legrosszabb esetben fulladás következhet be.

 

Egyes esetekben az eszméletvesztést panaszok előzik meg, míg más esetekben pillanatszerűen jelentkezik. Az agy működési zavara miatt a szervezet védekező mechanizmusai nem vagy csak csökkentett mértékben működnek, így például az összeesés következtében akár súlyos sérüléseket is szenvedhet. Ezért fontos, hogy  a gyengeségre, ájulás közeli érzésre, szédülésre panaszkodó személyt mielőbb fektessük le, hogy óvjuk az össze esésből adódó esetleges sérülésektől. Az eszméletlen ember az őt ért ingerekre (pl. megrázás, megszólítás) általában nem reagál, izomzata elernyedt. Bizonyos esetekben enyhe reakciókat láthatunk.

Az eszméletvesztés okai

Az eszméletvesztés sok mindenre visszavezethető, a leggyakoribb okok közé az alábbiak tartoznak:

- fejet ért ütés
- mérgezés (alkohol, gyógyszer, gáz, kábítószer stb.)
- elégtelen légzés
- keringési zavar
- görcsroham

Fulladásveszély

Az eszméletlen beteg reflexei, ahogy már említettük teljesen vagy részlegesen hiányoznak. Ennek megfelelően a garatreflex is hibásan működik vagy működhet, amelynek következtében nyál vagy egyéb légúti akadály, akár a nyelv hátra csúszása miatt maga a nyelv is fulladást okozhat.

Légútbitosítás

Az eszméletlenség okának kiderítése egészségügyi feladat, még, ha ismert is az ok, gyakran gyógyszeres vagy kórházi kezelést igényelhet, így a laikus segélynyújtó legfontosabb feladata a légútbiztosítás.A légútbiztosítás leghatékonyabb módja az ún. stabil oldalfektetés, amely során a sérültet olyan pozícióba helyezzük, amelyben a legkisebb az esély, hogy légúti elzáródás következzen be. A mozgatás azonban néhány esetben nem javasolt, így gerinc- és/vagy medencesérülés, nyílt hasi sérülés, illetve  súlyos lábsérülés esetén. Ez esetben az Esmarch-féle műfogás, vagy a sérült oldal oldalára fordítása alkalmazható, utóbbi esetben több segélynyújtó, lehetőleg a gerinc mozgatása nélkül végzi el a beavatkozást.

Stabil oldalfektetés>>

Gerincsérült légútbiztosítása>>

Szólj hozzá

eszméletlen