2012. máj 03.

Nem csak kismamáknak

írta: k.kamilla
Nem csak kismamáknak

A terhesség és a szülés a világ legtermészetesebb dolga, napjainkban gyakran mégis akkora feneket kerítenek a témának, hogy erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Rengeteg rémtörténet kering, melyek időnként megijesztik és felesleges stressznek teszik ki a kismamákat. Persze jó tudni a veszélyekről, de arról azonban keveset hallani, hogy a női test tulajdonképpen erre van kitalálva és ösztönösen "tudja", hogyan kell szülni. 

 

"Elfojt a magzatvizem!" - hangzik az ismerős mondat és a környezet nyugalma egyszerre felborul. A leendő szülök izgatottak lesznek attól függetlenül, hogy előtte esetleg hónapokig jártak felkészítő kurzusokra. A legfontosabb dolgunk segítőként a nyugalomról való gondoskodás. Attól függően, hogy a kismama hogyan tervezte a szülést vigyük/vitessük kórházba, vagy hívjunk szakembert. Amennyiben már megkezdődött a kitolási szakasz, ne kíséreljük meg az autóban, vagy taxiban való szállítást!

Az első fázis a tágulási szakasz, ebben tágul a méhszáj, egy idő után megreped a magzatburok és elfolyik a magzatvíz. Megkezdődnek a fájások, majd következik a kitolási szakasz. A fájások egyre gyakoribbak, a magzat szépen elindul a szülőcsatornán kifelé és egyszer csak felbukkan a feje. Az utolsó fázis a lepényi szakasz, amikor a méhlepény megszületik. Ekkor enyhe vérzés normális.

  

A méhszáj tágulásának szakaszai.
Kép forrása: wikipedia.org

A szülés menetébe laikus segélynyújtóként semmiképp ne próbáljunk meg beleavatkozni, ne lassítsuk és ne is gyorsítsuk a folyamatot. Kivételes esetben megtörténhet, hogy egy teljes szülést kell végigasszisztálnunk, ilyenkor érdemes az alábbiakkal tisztában lenni. Először is helyezzük a kismamát tiszta textíliával letakart ágyra, kanapéra, vagy padlóra, kényelmes testhelyzetbe. Mossunk alaposan kezet, készítsünk elő tiszta lepedőt, vagy törölközőt és győződjünk meg róla, hogy a leendő anyáról minden akadályozó ruhadarabot eltávolítottunk. Lehetőleg viseljünk mi is és a kismama is minél tisztább ruházatot. Amint megjelenik a gyermek feje, figyelmeztessük a kismamát, hogy már nem szabad nyomnia.

  

 
Miután a csecsemő teljesen megszületett, bugyoláljuk óvatosan be és helyezzük az anya keblére ügyelve, hogy légútjaiból ki tudjon folyni a magzatvíz. Születés után figyeljük az életjeleket! Az újszülött általában felsír, amennyiben nem, ellenőrizzük a légzést. Légzés hiányában kezdjük meg az újraélesztést. Takarjuk be az anyát és a gyermeket.

A szülés sikeresen megtörtént, szerencsére mindenki jól van. De ne feledkezzünk meg a lepényi szakaszról! Az újszülött a köldökzsinóron keresztül még össze van kötve a méhlepénnyel. A köldökzsinórt tilos elvágni, szorítsuk el mull-pólyával. Az elvágást bízzuk szakemberre, amennyiben ez nem lehetséges, szigorúan csak akkor tegyük meg, ha már nem lüktet a köldökzsinór.

 

 

Szólj hozzá

szülés