2012. máj 05.

Fitoterápia a sebgyógyításban

írta: S.Eleonóra
Fitoterápia a sebgyógyításban

A fitoterápiát,  - természet által alkotott gyógyszerekkel való gyógyítást - az ember évszázadok óta alkalmazza az élet nagyon sok területén. Sőt vannak olyan területek, ahol az orvosok is vissza-vissza nyúlnak az ilyesfajta terápiákhoz. A sebgyógyítás gyorsítása, a hámosítás is egy ilyen terület. Persze seb és seb között is óriási eltérések lehetnek, hiszen maga a seb definíciója is egy elég tág kört foglal magába.  

 

 

 

 

A seb a test kültakaróján mechanikus okból esett folytonossági hiány. A sebek osztályozhatóak mélységük, elhelyezkedésük vagy keletkezésük oka, illetve fertőzöttségük szintje szerint. Természetesen ezek szerint is kell felállítanunk a sebkezelés folyamatát, hiszen egy sérülés, ami nem jár a bőr károsodásával, vagyis a fertőzésveszély nem áll fenn, másképp kell kezelni, mint azt, amelyiknél a bőr felső vagy alsóbb rétegei sérültek, tehát a fertőzésveszély jelentős.

A sebet, amely behatolási kaput képez a kórokozók számára, a vérzéscsillapítás után fertőtleníteni kell. Ez általában Betadine-os vagy alkoholos oldattal történik, azonban erre is sok egyéb alternatívát tud felajánlani a fitoterápia, a gyógynövényes kezelés. Az ESCOP (Európai Tudományos Gyógynövénykezelési Egyesület) 2 hatásos kezelést ajánl a seb fertőtlenítésére

Kamilla (orvosi székfű)

Sokak számára ismert lehet a kamilla (orvosi székfű), amellyel a legtöbben már a gyógyteák polcain is találkozhattak. A kamilla egy nagyon hatékony gyulladásgátló, amely nem csak az ESCOP szerint hatékony, de a klinikai vizsgálatokban sebkezelésben is eredményesnek bizonyult. A patikákban megtalálhatjuk kenőcs, oldat, olaj formájában vagy házilag is készíthetünk belőle szűrletet, borogatást a következőképpen: 

egy evőkanál virágot 1,5 dl vízzel öntsünk le, majd 5-10 percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és lehűlés után készítsünk belőle borogatást. 

 

Mirha

A másik hatékony sebfertőtlenítő szer, a mirha. A mirha fa gyantája nem csak fertőtlenítő, hanem szövetösszehúzó hatású is, tehát ezzel a sebgyógyítást is elősegíti.  Az ESCOP enyhe bőrgyulladások és sebek esetén javasolja a gyanta alkalmazását. A herbáriumokban tinktúra formájában található meg.  A sebet naponta kétszer-háromszor kell kezelni hígított, vagy hígítatlan tinktúrával. Gyermekek kezelésére a tinktúrát csak hígított formában használjuk.

Amikor a sebet alaposan fertőtlenítettük, a következő lépés a hámosítás, sebgyógyulás gyorsítása. Ez az a terület, ahol az orvostudomány gyógynövényes készítményekre tud csak hagyatkozni. 

Körömvirág

A legismertebb ezen növények közül talán a körömvirág. Ennek virága gyulladásgátló hatású és megöli a vírusokat, baktériumokat. Ezen kívül az klinikai vizsgálatokban égési sérülések kezelésére is alkalmasnak bizonyult. A gyógyszertárakban, herbáriumokban találkozhatunk vele krém, illetve tea formájában, de otthon házilag, készíthetünk borogatást is:

egy evőkanál virágot fél liter hideg vízzel öntsünk fel, főzzük fel, szűrjük le, és lehűlés után készítsünk belőle borogatást.

Mezei zsurló

A mezei zsurló könnyen felismerhető jellegzetes virágáról és kovasav tartalma miatt összehúzó hatású, valamint erősíti a kötőszövetet. Nehezen gyógyuló sebek külsőleges kezelésére javasolják. Gyógyításra a nyári hónapokban gyűjtött, zsenge rügyeit használják. A herbáriumokban megtalálható préslé, vagy cseppek formájában, de borogatásnak otthon, magunk is elkészíthetjük:

2-3 evőkanál hajtást 1 liter vízzel 20-30 percig főzzünk fel, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Mullpólyát áztassunk bele.

Ha azonban a sérülés nem okoz bőrkárosodást a seb kezelése is más fajta gyógynövényekkel történik. Ezek a tompa sérülések, zúzódások kezelésére használatos növények lehetnek:

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő külsőleg zúzódások, húzódások, szúrások és reumás betegségek esetén kiválóan alkalmazható hiszen a benne lévő kolin nevű anyag megakadályozza az ödémaképződést és javítja a sérült szövet vérkeringését. Az allatoin a sejtnövekedést segíti elő és ezzel a szövet újraképzését is. És a benne található cserzőanyagok antimikrobás hatásúak.  A fekete nadálytő-készítményeket manapság csak külsőleg alkalmazzák. Kenőcsök, gélek és krémek vannak forgalomban. Otthon főzetet és pépet is készíthetünk belőle, borogatáshoz.

Főzet: 100g gyökeret 1 liter vízzel kb. 10 percig főzzük, szűrjük le, és melegen készítsünk belőle borogatást.

Pép borogatáshoz: A kezelendő felület méretétől függően 2-4 evőkanál szárított és porított gyökeret kis mennyiségű forró víz hozzáadásával gondosan keverjünk péppé. Ezt még melegen kenjük rá egy kendőre, és helyezzük a kezelendő felületre, 2-4 óránként cseréljük. 

Varázsdió

A varázsdiónak hasonló hatásai vannak, mint a fekete nadálytőnek. Cserzőanyagai összehúzzák a szöveteket, segítik a véralvadást, és gyulladásgátló hatásai is vannak. A kozmetikumokban is gyakran használják regeneráló hatásai miatt. A herbáriumokban megtalálhatók a tinktúrák, kenőcsök, otthon ugyan úgy, mint a fekete nadálytőnél, készíthetünk borogatást:

2-4 teáskanál kérget vagy 3-6 evőkanál levelet 2,5 dl vízzel főzzünk fel, 15 percig hagyjuk állni, lehűlés után tegyük a kezelendő bőrfelületre. 

A vízgőzdesztillátumot (varázsdióvíz) hígítás nélkül vagy 1.3 arányban kiforralt vízzel hígítva használhatjuk borogatásra. 

 
Szólj hozzá

gyógynövény seb fertőtlenítés