2012. máj 14.

Támadnak a kullancsok!

írta: k.kamilla
Támadnak a kullancsok!

Többé-kevésbé mindenki tisztában van a veszélyekkel, melyeket a kullancsok jelentenek, de koránt sem biztos, hogy minden szükséges információ a kedves olvasó birtokában van. Sajnos sok tévhit kering a témában, amelyekkel nem árt tisztában lenni, mert ezek az apró élősködők olyan veszélyeket hordoznak, amiktől valóban érdemes óvakodni! Nézzük hát meg közelebbről ezeket a minden természetjáró ember számára alattomos ellenséget jelentő kis vérszívókat.

Kép forrása: wikipedia.org

 

 

 

 

A gyanútlan túrázó...

Kirándulás közben általában nem a kullancsokon való elmélkedés tölti ki az ember idejét, azonban fordítva ez sajnos nem igaz. A kullancsok mindig résen vannak, csak a megfelelő pillanatra és áldozatra várnak, majd gondolkodás nélkül lecsapnak. Hogy honnan? Innen azt hallani, hogy a fűből, onnan pedig, hogy a fák leveleiről. Sajnos a különböző fajta kullancsok más-más technikákat választanak, ezért sem alulról, sem felülről nem vagyunk biztonságban. Az aljnövényzetből és a fák 1-2 méter magasan lévő ágairól egyaránt ránk kerülhetnek. Ráadásul sajnos egész évben veszélyt jelentenek az erdőben csak úgy, mint a városokban.

Eltávolítás

Hát igen... A kullancs eltávolítása egy igen nehéz feladat, amennyiben nem áll rendelkezésünkre a megfelelő segédeszköz. Ugyanis a legfontosabb szempont, hogy az állat semmiképp ne nyomódjon össze a procedúra közben. Ezt pedig igazán csak a külön erre a célra gyártott kullancs-eltávolító kanál segítségével lehet megcsinálni. Ez tulajdonképpen egy csipesz, melynek a vége úgy van kialakítva, hogy elfér közte egy kövér kullancs is, ezért nem nyomja össze a testét. Szerencsére nem nehéz beszerezni, mert gyógyszertárakban és sok benzinkútban is árusítják. A szakszerű kivételhez fertőtlenítsük le az adott felületet, csípjük össze a bőrt a kullancsnál úgy, hogy az kiemelkedjen és a csipesszel ragadjuk meg az állatot a bőrhöz minél közelebb. A csipeszt nyelénél fogva forgassuk meg néhányszor tengelye körül, amíg ki nem jön a kullancs. Az állatot ezután semmisítsük meg és lehetőleg még egyszer fertőtlenítsük le a bőrfelületet. Az eltávolításhoz semmiképp ne használjunk hagyományos csipeszt, vagy az ujjunkat, mert az állat testét összenyomva kórokozók juthatnak az áldozat vérébe, továbbá hanyagoljuk a különböző kenőcsök alkalmazását is.

Lyme-kór

Ha fertőzött kullancshoz volt szerencsénk, sajnos fennáll a veszélye, hogy a mi szervezetünkbe is bekerült a baktérium. Rendkívül fontos a mielőbbi felismerés és a kezelés gyors megkezdése, hogy minél kevésbé tudja kifejteni hatását a betegség. A lappangási idő legfeljebb három hónap, de általában maximum egy hét múlva már észlelhetők bizonyos jelek. Jellemző tünet a csípés helyénél kialakuló bőrpír, mely növekedésnek indul és jelentős piros folt lesz belőle. Elsősorban gyermekeknél figyelmeztető jel a fülcimpán megjelenő lilás duzzanat. Gyanú esetén mindenképp forduljunk orvoshoz!

  

 A kullancsok Lyme-kór fertőzöttsége
forrás: kullancsvedelem.hu

 

Vírusos agyvelőgyulladás

Ez a vírusok által terjesztett betegség sajnos szintén előfordul Magyarországon. Szerencsére létezik ellene védőoltás, amit mindenkinek ajánlott beadatni. A lappangási idő néhány naptól egy hónapig terjedhet, majd a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, láz, hányinger, hányás, izomfájdalom, fáradtság, rossz közérzet. Szerencsés esetben néhány nap múlva elmúlnak a tünetek és a beteg meggyógyul, de előfordulhat, hogy súlyosbodik a helyzet. Attól függően, hogy az agynak melyik területe érintett a tünetek lehetnek végtagmerevség, nyakmerevség és lassú, ügyetlen mozgás. Gyanú esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

  

 Az agyvelőgyulladást terjesztő kullancsok elterjedése
forrás: kullancsvedelem.hu

 

Szólj hozzá

utazás kullancs állatharapás