2012. máj 15.

A szaunázás élettani hatásai

írta: k.kamilla
A szaunázás élettani hatásai

Mi zajlik le testünkben, amikor beülünk a forró szaunába, majd jéghideg vízzel öntjük le magunkat? Miért jó, és miért rossz a szaunázás? Aki gyakrabban jár szaunázni, abban valószínűleg felmerültek már ezek, és hasonló kérdések. Lássuk hát a válaszokat és egyéb érdekességeket!

 

 


Élettani változások

A szaunában lévő magas hőmérsékleten az erek kitágulnak és nő a pulzus (percenkénti szívverések száma), bőrünk viszonylag hamar elkezd izzadni. Testünk ezzel a fokozott izzadással igyekszik kompenzálni a forróságot, hogy a szervezet hőháztartása egyensúlyban tudjon maradni és a belső hőmérséklet minél kevésbé emelkedjen. Szaunázás alatt normálisan 10-15 percet töltünk bent, mielőtt kimegyünk hűsölni és ez idő alatt akár fél liter vizet is veszíthetünk, fontos tehát megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.
 

Előnyök

  • A verejtékezés miatt megnő a bőr vérellátottsága, a kitágult pórusokon keresztül könnyebben távoznak a salak- és méreganyagok.
  • A meleg szauna és a hideg zuhany váltogatása serkenti a keringést és ezt rendszeresen végezve rugalmasabb, feszesebb lesz a bőr, illetve javul az immunrendszer működése.
  • A belélegzett meleg levegő tisztító hatással van a tüdőre és felsőbb légutakra, növeli a tüdőkapacitást, ezzel serkentve a légcserét. A rendszeres szaunázás előnyös hatásaiból az asztmás emberek még többet érzékelhetnek, mert enyhíti tüneteiket.
  • A magas vérnyomásban szenvedők ezzel hasonlóan vannak, hiszen a rendszeres szaunázás csökkenti a vérnyomást.
     

Veszélyek

Valószínűleg nem meglepő, hogy a szaunázás sokoldalú előnyös hatásai mellett sajnos veszélyeket is hordoz. Ezek azonban odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek, úgyhogy aggodalomra semmi ok.

  • Amennyiben egészséges az illető, a szaunázás gyermekkorban sem tilos, de csak rövidebb ideig javasolt. A gyerekeket 5-10 percnél tovább ne tartsuk bent a szaunában és lehetőleg alacsonyabb szinten tartózkodjanak.
  • Idős korban is hasonló a helyzet, a szaunázást érdemes rövidebb ideig és körültekintően végezni, illetve a hideg periódus intenzitásán csökkenteni.
  • Keringési betegségben szenvedőknek célszerű kikérni orvos véleményét.
  • Ittas, illetve másnapos állapotban nem javasolt szaunázni. Az ember nehezebben érzékeli, hogy mikor kell kimennie, illetve az alkohol növeli a vérnyomásesést, ami ájuláshoz vezethet.

 

  

Szólj hozzá

wellness szauna