2012. máj 25.

Rovarcsípések kezelése gyógynövényekkel

írta: S.Eleonóra
Rovarcsípések kezelése gyógynövényekkel

Ahogy az idő melegszik, a különböző rovarok is előbújnak, és bizony ezek nagyon kellemetlen csípéseket is okozhatnak. A növényi készítmények már régóta nagy szerepet játszanak a bőrbetegségek, csípések gyógyításában. Manapság is hasznos kiegészítők lehetnek, hiszen ezek nem károsítják a bőrt hosszabb távon, valamint nem tartalmaznak olyan anyagokat, ami további allergiát, vagy mellékhatásokat okozhat.

 

Az első fontos lépés lehet a bőr megnyugtatása, a gyulladáscsökkentés. Erre a legkiválóbb növény a sokak számára már jól ismert kamilla (más néven: orvosi székfű).

 

Kamilla

A kamillavirágból készült készítményeket megtalálhatjuk a patikákban krém, kenőcs, vagy olajkészítmény formájában, de elkészíthetjük otthon is a növény virágából is.

Forró vízzel öntsünk le 1 evőkanál virágot. Lefedve 5-10 percig hagyjuk állni, szűrjük le és lehűlés után készítsünk belőle borogatást. A borogatás nem csak a kamilla tartalma miatt csökkenti a gyulladást, de a hűvös enyhíti a kellemetlen viszketést is.

Szegfűszeg

Bármilyen furcsán is hangzik, de a konyhában található szegfűszeg nem csak a főzésnél lehet hasznos, hanem kiválóan alkalmas a rovarcsípések kezelésére is. Ugyanis ez a növény eugenol nevű hatóanyagával fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású. Ezen kívül a belőle származó olaj rovarcsípésekre is alkalmas. Naponta is használhatjuk, mert káros mellékhatása nem ismert. Az olajat herbáriumokban és helyenként patikákban is megtalálhatjuk. Használhatjuk hígítás nélkül, vagy 10%-os alkoholos hígításban is.

Szívmag

A bőrbetegségekre az általánosan használt növény azonban nem ennyire ismert. A szívmag (Cardiospermum halicacabum) egy 3 méteres, egynyári növény, mely a terméséről kapta a nevét. Gyógyításban azonban a hajtását használják. Farmakológiailag a fitoszterolok a fontos alkotórészei. A szívmag Indiából származik, de a középkor óta Európában termesztik haszon- és gyógynövényként is.

Hajtásából készült krémek a rovarcsípések kezelésének 3 főbb lépését képes ellátni. Hiszen gyulladáscsökkentő, enyhíti a viszketést és amiben egyedülálló, hidratál. Ilyen kenőcsöt vagy tinktúrát beszerezhetünk herbáriumokban, vagy homeopatikákban is.

Szólj hozzá

gyógynövény csípés