2012. jún 26.

Asztma

írta: M.Zoltán
Asztma

Az asztma a légutakat borító nyálkahártya gyulladásának krónikus betegsége. Tényleges oka mind a mai napig nem ismert, hazánk lakosságának kb. 3 %-át érinti.

 

 

 

 

 

 

Anatómia

Az emberi légút felső és alsó szakaszra tagolható. A felső légút része a száj-/orrnyílás, a száj-/orrüreg, az orrmelléküregek (arcöreg, homloküreg) a garat és a gége. Az alsó légút részei a légcső, a főhörgők, a hörgők, a hörgőcskék és a léghólyagocskák.

A légutak nagy részének felületét nyálkahártya borítja. Az orrüregben kb. 2,5-2,5 négyzetcentiméternyi ún. szaglóhám is található. A garat a légutak és a tápcsatorna kereszteződése. A gége kb. 5 cm hosszú, cső alakú szerv, melynek falát porcok alkotják, belső üregében találhatók a hangszalagok. A légcső falát szintén porcok merevítik, belső felületét pedig csillóshám borítja. A főhörgők és hörgők fala porcos. A hörgőcskék és a kisebb hörgőágak belső felületét a hámsejteken kívül simaizom is borítja, míg a léghólyagocskáké csupán egyrétegű laphámsejtekből áll.

 

Asztma (astma, asthma bronchiale)

A légutak nyálkahártyájának gyulladása, amely tüdőirritációt eredményez. A gyulladt légutakban jelenlévő fehérvérsejtek (hisztamin- és leukotrién-kibocsátása) aktiválódása készteti a hörgők simaizomzatát görcsös összehúzódásra, amely a légutak beszűkülésével jár. A tartós szűkület maradandó szövetkárosodást okozhat, továbbá a légutak túlérzékenysége alakul ki, ami a legkisebb irritációra is (dohányzás, hideg levegő, allergén stb.) azonnali összehúzódással reagál. 

Bal szélen: megduzzadt nyálkahártya, középen irritált izomréteg , jobb szélen felgyülemlett váladék

 

 

Tünetek

- hangos, sípoló, nehezített légzés, zihálás,
- erőltetett, a belégzéshez képest hosszabb idejű kilégzés,
- fulladásérzés,
- köhögés,
- sápadt, verejtékes bőr,
- súlyosabb esetben az ajkak lilás elszíneződése,
- nyugtalanság, rémület, félelem,
- eszméletvesztés.

 

Elsősegély

Próbálja megnyugtatni a beteget, lehetőleg ültesse le, kissé előre dőlve, illetve, ahogy számára a legkényelmesebb. Bíztassa nyugodt légzésre. A beszűkült légút felületes légzést eredményez, a nyugodt, mély légzés segíti az oxigénfelvételt, illetve csillapíthatja a rohamot. Ha a beteg rendelkezik rohamoldóval segítse annak használatát! Keresse meg, adja a bajba jutott kezébe! Óvja a kihűléstől! Ha a beteg állapota néhány percen belül nem javul, vagy az oxigénhiány súlyosabb jelei (pl. lilás ajkak) lépnek fel, esetleg eszméletét veszti azonnal hívjon mentőt (104).

 

 

Szólj hozzá

asztma légút