2012. júl 11.

Lelki- és pszichés betegek ellátása

írta: D.Antónia
Lelki- és pszichés betegek ellátása

pszicho.jpgA test megbetegedései és sérülései mellet (vagy miatt) a léleknek is vannak zavarai, betegségei. E betegségek lefolyása gyakran „csöndes” és egy lassú személyiségváltozással is összeköthetőek, de akut is bekövetkezhetnek. 

 

 

 

 

A pszichológiai vészhelyzetek okai:

- testi betegség/sérülés pl.: valamilyen agyi sebesülés, mérgezés vagy hipoxia következtében
- lelki reakciók különböző élethelyzetekre pl.: élettárs, gyermek, munkahely elvesztése
- lelki reakciók, amik egy betegségre vezethetőek vissza
- betegségek, amik a test, környezeti behatások, és megoldatlan helyzetekre vezethetőek vissza
- droghasználat vagy drogelvonás

Depresszió

Vannak helyzetek, amikor a szomorúság/depresszió normális, például egy hozzánk közel álló ember elvesztése esetén. De a depresszió lehet beteges is és minden külső ok nélkül jelentkezhet. A páciens a depresszió alatt szenved. A hozzátartozóknak sokszor nehéz ezzel kapcsolatban megértőnek lenni. Az olyan kiengesztelések, mint, "már megint az lesz" nem segítenek a betegnek, sőt hagyják széthullani a fontos beszélgetés alapját.

Hallgassuk figyelmesen a beteget. Beszélgetéssel alakítsunk ki egy bizalmas viszonyt. Ne bagatellizáljuk el a beteg bajait, fájdalmait.

Mondjuk meg a neki, hogy segítséget fog kapni, értesítsük a házi- vagy szakorvost. Önveszélyesség esetén hívjuk a mentőket.

kde.jpg

Mánia

Mánia alatt megszállottságot vagy űzöttséget értünk. A depresszió ellentétének is vehetjük, a beteg ilyenkor túlbecsüli önmagát.

Lépjünk fel határozottan a beteggel szemben, de ne agresszióval és mondjuk meg neki, hogy mit kell tennie. Védjük őt az olyan szituációktól, melyekben meggondolatlanul, vakmerően viselkedhet. Értesítsük a házi-vagy szakorvost és vészhelyzet esetén azonnal hívjunk a mentőt.

A zavart beteg

A zavartság hibás működést jelent a normális elmében, viselkedésben és észlelőképességben, előidézheti valamilyen agyi sérülés, vagy az agy hiányos vérellátása.

Beszéljünk megértően a beteggel. Próbáljuk meg a páciens számára rendkívül fenyegetőnek tűnő helyzetet nem dramatizálni, védjük meg a sérülésektől, negatív pszichés behatásoktól. Kérjünk segítséget orvostól, vagy hívjunk mentőt, ha a páciens ön- vagy közveszélyes.

Skizofrénia

A skizofrénia egy hasadás a tudat és akarat, tudat és érzelem, egyéniség és világ között, vagy az érintett személyiségében. Emellett a beteg gyakran nagyon szenved és többnyire erős félelmei vannak, melyek rá tudják venni veszélyes viselkedésre.

Nyerjük el a beteg bizalmát beszélgetéssel. Mutassuk meg neki, hogy segíteni akarunk, de ne erőszakoljuk rá a segítséget. 

Fogadjuk el úgy, ahogy van, kérjünk tanácsot a házi- vagy szakorvostól, veszély esetén pedig hívjunk mentőt.

Kábítószer pszichózis

A drogfogyasztásnak nem csak testi, hanem pszichikai következményei is vannak. 

Amennyiben az életfunkciók zavara áll fenn, kezdjük meg az elsősegélynyújtást és hívjunk mentőt. Próbáljuk meg elnyerni a beteg bizalmát beszélgetéssel, legyünk vele türelmesek, de határozottak és biztosítsunk neki pszichés, illetve testi nyugalmat.

Öngyilkossági szándék 

Németországban évente több, mint 10 000 öngyilkosság fordul elő, a kísérletezők száma lényegesen magasabb, a fel nem derített esetek száma pedig legtöbbször felbecsülhetetlen. 

Öngyilkosság gyanúja esetén rendkívül fontos az érintettel való kommunikáció, de ne irányítsuk el a beszélgetést a témáról. Alakítsunk ki bizalmas viszonyt.

Kérjünk tanácsot egy orvostól, tanácsadó helytől vagy sürgősségi lelki-segély szolgálattól. Akut esetben haladéktalanul hívjunk mentőt. 

Szólj hozzá

drog depresszió kábítószer skizofrénia mánia pszichés