2012. aug 25.

Sürgösségi ellátás 2030-ban

írta: M.Zoltán
Sürgösségi ellátás 2030-ban

hasonmas.jpgA baleset első jelét észlelve a ruhánkba és autónkba épített chipek azonnal mozgósítják magukat, hívják a mentőket, azonosítják az autó pontos helyét, feltöltik a teljes kórtörténetünket, miközben esetleg eszméletünket veszítve fekszünk a kocsiban.

Milyen fejlődések várhatók az orvostudományban az elkövetkező száz évben? Erre (is) próbál választ adni a bejegyzésünkben ajánlott könyv.

A Talentum Tudományos Könyvtár 2011-ben megjelent, A jövő fizikája című könyvének szerzője Michio Kaku. Kaku elképesztő és felvillanyozó képet ad az előttünk álló évszázadról, amelynek alapját több mint háromszáz kiemelkedő tudóssal készített interjúrája épít.

No, de nézzük tovább az egészségügyi vonatkozásokat!

 

Háziorvos a szó szoros értelmében

2030-ra már minden lehetőség adott lesz ahhoz, hogy otthonunkban, fali képernyőn kommunikáljunk az "orvossal" és a leggyakoribb panaszok 95%-ban helyes diagnózist állít majd fel. A gép egyszerű kérdéseket tesz majd fel, vizsgálatokat végez, majd teljes génállományunkat ismerve gyógykezelést javasol.

Diagnosztika otthon

A lakásunkban beépített diagnosztikai rendszerek napjában többször is ellenőrzik majd egészségi állapotunkat anélkül, hogy ebből bármit észre vennénk. A WC-nkben, a fürdőszobai tükrünkben, sőt a ruhánkban is DNS-chipek dolgoznak majd, melyek képesek lesznek felismerni a rák igen korai stádiumát (néhány százsejtes állapotban). A tumor szó fokozatosan eltűnik majd az életünkből.

További vívmányok

  • mobiltelefonba épített MRI
  • elvesztett végtagok, beteg szervek előállítása
  • génterápia
  • operáció a világ minden részén egyetlen központi kórházból
  • stb


Nem titok, hogy az orvostudomány és az alkalmazott gyógyítás között ma már óriási szakadék van. Számtalan terápiát, vizsgálatot ismerünk, amelyekkel emberek millióit lehetne megmenteni, azonban ezek még nagyon(-nagyon) költségesek. Az elkövetkező évtizedek kihívása, hogy ezeket olcsóbbá tegyék pl. a félszobányi MRI berendezést lekicsinyítsék 1 méternél kisebbre. A fent leírt, illetve az említett könyvben megjelenő eljárások így már ma sem víziók, többségük már ma is kivitelezhető.

És, hogy mit jósol a könyv 2070-ig? Nos ehhez vegyék meg és olvassák. Íme néhány kedvcsináló fejezet még:

A számítógép jövője
A mesterséges intelligencia jövője
Az orvoslás jövője
Nanotechnológia
Az energia jövője
Az űrhajózás jövője
A jólét jövője
Az emberiség jövője
Egy nap 2100-ban

Könyvismertető ITT>>

jovo_fizikaja.gif

Szólj hozzá

jövő könyv könyvajánló