2012. sze 06.

Az Elsősegélynyújtás Világnapja

írta: M.Zoltán
Az Elsősegélynyújtás Világnapja

es_vilnap.jpgTizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének kezdeményezésére 2000 óta minden év szeptember második szombatján rendezik meg az Elsősegélynyújtás Világnapját. A megemlékezés célja felhívni a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás szélesebb körű ismerete a laikusok körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség.

Az Elsősegélynyújtás Világnapja alkalmából az Országos Mentőszolgálat és a Webbeteg egy online, okostelefonra is letölthető alkalmazást készített. elsosegely.webbeteg.hu>>

Alább pedig a Magyar Vöröskereszt egy korábbi sajtóanyaga.

Idén szeptember 8-án, szombaton van az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük.

A vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket e téren. Mindeközben számos országban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti. Magyarország helyzete még ehhez képest is elszomorító. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3 százaléka részesül megfelelő szintű és színvonalú elsősegély-képzésben, noha világszerte - főleg az időskorúak esetében - egyre nő a kockázat.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és a javítja a túlélés esélyeit.

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A szervezetnek országosan több ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly több mint 90 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat pedig nyaranta 400 önkéntes elsősegélynyújtó fiatalt mozgat meg.

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei a világnap kapcsán elsősegélynyújtó bemutatóval várják az érdeklődőket Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban szombaton, tíz órától a Fuss a rákkutatásért jótékonysági rendezvényen. Az elsősegélynyújtást népszerűsítendő több hasonló program és akció lesz ebben a hónapban. A Magyar Vöröskereszt megyei és területi szervezetei és az oktatási intézmények közösen, iskolai kereteken belül, ismertetik meg a fiatalokkal az elsősegélynyújtás alapvető fogásait.

Szólj hozzá

világnap emléknap