2012. nov 12.

Legyél minden nap hős!

írta: M.Zoltán
Legyél minden nap hős!

lr0.jpgA British Heart Foundation kiváló oldala számos játékot sorakoztat fel. Ebből mutatunk most be kettőt. Évente több ezer ember hal meg, mert nem kapnak időben életmentő beavatkozást. Egy kicsinyke tanulással, szerény ismeret elsajátítással rövid idő alatt életmentők lehetünk. A Life Runner 11-16 éves diákokat céloz meg, három különböző feladattal, míg a Heart Operation elsősorban a kisebbeknek szól, de elnézést, akár egy felnőtt is próbálkozhat. Maximális tudományos alapossággal, jópofa dizájnnal, egyszerűen mutatja be a szívvel kapcsolatos beavatkozásokat, nem mellékes módon interaktívan.

LifeRunners

Az egér segítségével kell három beavatkozást elvégeznünk pontosan. A betöltést követően válasszuk ki, hogy a stabil oldalfektetést, az újraélesztést vagy a légúti akadály eltávolítását szeretnénk először gyakorolni.

A stabil oldalfektetésnél az egeret vigyük a sárga körre, nyomjuk le a jobb gombot, majd lenyomva tartva a sárga kört vezessük végig a kékkel jelölt úton úgy, hogy elérjük a zöld kört. Számít a pontosság és a gyorsaság! Amint kilépünk a kék sávból a sárga kör visszaugrik a kiindulási pontra!

lr1.jpg

Az újraélesztésnél a kompressziók ütemét kell helyesen kiviteleznünk. A játék jelzi, ha túl lassú (too slow), ha túl gyors (too fast), illetve, ha helyes (good). A jobb egérgombbal egy percig kell végeznünk a mellkasi lenyomásokat.

lr2.jpg

Szintén egy percünk van a légúti idegentest eltávolítására. Itt először a lapockák közötti ütést imitáljuk az egér segítségével, majd a hasi prés helyét és erősségét szükséges eltalálnunk. Véleményem szerint ez utóbbi kissé bénára sikerült, vagy legalább is én nem jöttem rá a leírás alapján (amely itt elég szerény) sem a lényegre.

lr3.jpg

A bemutatott játék elérhető ITT.

Heart operation

Négyféle szívoperáció közül választhatunk a játékban. Végezhetünk By Pass beültetést (koszorúér műtét), szívszakadás korrekcióját, szívátültetést és billentyű cserét.

ho.jpg

Kezdjük mindig a kéz fertőtlenítésével, fogjuk meg az egérrel a kefét és dörzsöljük le a zöld pöttyel jelzett kórokozókat. Ezután fertőtlenítsük le a megfelelő területet, végezzünk pontos bemetszést a szikével, majd fűrészeljük el a szegycsontot. A játék mindig kiírja mit csináljunk, ráadásul mindig csak a megfelelő eszköz jelölhető ki. Az első sikerélmény, azaz sikeres műtét után ismételjük meg a játékot, de ezúttal próbáljuk anatómiai és élettani ismereteink alapján megérteni mit és milyen sorrendben csinálunk helyesen. Ebben időnként nagy segítség az angol szöveg. A szükséges feltételeket, tanácsokat (checklist) és eszközöket is érdemes értelmezni magyarul!

A játékot ITT találjuk.

A British Heart Foundation-ról szóló bemutató írásunkat ITT olvashatja, kampányfilm gyűjteményük pedig ITT.

Szólj hozzá

játék újraélesztés cpr bls British Heart Foundation