2012. dec 20.

Tíz tanács a karácsonyi balesetek megelőzése érdekében

írta: M.Zoltán
Tíz tanács a karácsonyi balesetek megelőzése érdekében

Tíz praktikus tanács, ami hozzájárulhat, hogy a karácsony tényleg békés és boldog legyen!

 

 

 

 

1. Csak nyugodtan!

Feltehetően mindenki tisztában van vele, hogy a szeretet ünnepe bizony nem ritkán komoly stresszel jár. Sütés-főzés, takarítás, fadíszítés, ajándékok... Ne stresszeljük se magunkat, se családunkat!

 

 

2. Vigyázzunk a nyílt lángokra!

A karácsonyi időszakban rengeteg égő eszközt használunk. Gyertya, csillagszóró. Ez utóbbi akár 1000 Celsius-fokos is lehet! Az égési sérülés ellátásának kulcsa a hideg vizes hűtés! Ne kenjünk semmit a sebbe csak fertőtlenítőt!

Égési sérülések ellátása>>
Égési kötszer használata>>

 

 

3. Fafaragás

Használjunk megfelelő eszközt a karácsonyfa befaragásához! Sérülés esetén fordítsunk figyelmet a fertőtlenítésre!

Vérző sérülések ellátása>>
Amputáció>>
 

 

4. Áramütés

Ügyeljünk az elektromos vezetékek épségére, leggyakrabban ezek okozzák a bajt. A hosszabbítót úgy helyezzük el, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá! Áramütés esetén ne érjünk a sérülthöz, amíg az áramkörben van! Hívjunk mentőt!

Áramütés>>

 

5. Együnk mérsékelten

Ne együnk hirtelen és sokat. Inkább többször keveset! Az ünnepek alatt a legtöbben nagyon megterhelik emésztőrendszerüket.

 

6. Gyógyszertár még az ünnepek előtt

Krónikus betegek ne felejtsenek el még az ünnepek előtt a megfelelő gyógyszerekről gondoskodni. És ne felejtsék el a vendégségbe elvinni azokat!

 

7. Figyeljünk a gyerekekre!

Nemcsak a kapkodó étkezés, az apró játék darabok is okozhatnak légúti akadályt. Biztassuk köhögésre a sérültet, ha eredménytelen üssünk ötször tenyerünkkel a lapockái közé, ha megoldható fektessük combunkra, feje nézzen enyhén lefelé és üssünk így is lapockái közé!

Légúti akadály csecsemő- és gyermekkorban>>

 

8. Óvatosan a járdán és az utakon

A délutáni, esti távozáskor ne feledkezzünk el arról, hogy az időjárás miatt az útviszonyok megváltozhattak. Lehet csúszós a járda, síkos az út. Csak óvatosan!

 

9. Mozogjunk!

Az családdal, különösen gyerekekkel együtt töltött idő kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy kicsit sportoljunk is. Az evés-ivás mellett szakítsunk időt legalább félóra közös sétára, kocogásra, de kiváló lehet egy kis korcsolyázás vagy meleget kedvelőknek uszoda, szauna.

 

10. Gondoljunk az egyedül lévőkre

Hívjuk fel, vagy legalább néhány percre látogassuk meg egyedül élő ismerősünket. Figyeljünk rájuk is, hogy boldogan teljen az ünnepük!

Szólj hozzá

ünnep karácsony