2012. dec 21.

Karácsonyi veszélyek gyerekekre

írta: M.Zoltán
Karácsonyi veszélyek gyerekekre

Feltehetően a legboldogabb karácsonyi pillanatok a gyermekes családokban vannak. A kicsiknek-nagyoknak örömet szerezni minket is boldogsággal tölt el, nem árt azonban néhány dologra odafigyelni! Ebben próbálunk most segíteni.

 

Égési sérülések

Az adventi koszorú vagy a karácsonyfa gyertyája komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre, nem beszélve a csillagszóróról, amelynek hőmérséklete izzó állapotban akár ezer fokos is lehet. A gyermekek megfoghatják a forró edényeket egy óvatlan pillanatban, de arra is volt már példa, hogy a karácsonyi terítővel rántják magukra a gyertyát, esetleg a fáról esik rájuk. Az égési sérülések leghatékonyabb ellátását hideg vizes hűtéssel kezdjük, amely csökkenti a hő továbbterjedését, továbbá a fájdalmat. Ha van rá lehetőség, vegyük le az érintet testfelületről a ruhát, majd helyezzük azt folyó vízcsap alá. Fontos, hogy a hűtés csak az érintett testfelületet érje! A hűtést kb. 10-15 percig végezzük, ez függ, az érintet terület nagyságától és kiterjedésétől. Értelemszerűen a végtagok hosszabb ideig hűthetők, mint például a mellkas. A hűtést követően a sebfelületet fertőtlenítsük, majd helyezzünk rá fedőkötést (steril mull-lapot). Aki már használt sebellátás során mullkötözőt tisztában van azzal, hogy ezek nem ritkán a sebbe ragadnak. Sajnos hazánkban még szerény mértékben terjedtek el az égési kötszerek, amelyek a legjobb megoldást jelentenék. Égési kötszer használata esetén valamennyi lépés elhagyható, hisz az égési kötszer hűt, fertőtlenít, fájdalmat csillapít és fed.

Égési sérülések ellátása>>
Égési kötszer használata>>

 

 

Légúti akadály

Ne csak a sok finomság, vagy épp nem szerencsés édességfogyasztásra heves fogyasztására gondoljunk, hanem az apró játékokra is! A statisztikák szerint a légúti részleges vagy teljes elzáródás az 1-3 év közötti korosztály esetén fordul elő a legnagyobb arányban, azonban soha ne feledjük, hogy bármely életkorban előfordulhat! Természetesen a legfontosabb a megelőzés, a gyerekek nyugodtan, ülve, ne játék vagy tévézés közben étkezzenek! Fontos továbbá, hogy apró játékok ne kerüljenek a kisdedek kezébe. Ha megtörtént a baj a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat (amennyire lehet). Biztassuk köhögésre a gyermeket, ha ez eredménytelen üssünk a lapockái közé határozottan (nem paskolva, ütögetve), ötször. Kisebb gyermekeket a térdünkre fektethetünk, úgy, hogy a hasuk legyen a combunkon, felsőtestük kissé lefelé lógjon és így mérjünk ütést a lapockák közé. Nagyobbaknál alkalmazhatunk hasűri prést, ez esetben átkaroljuk hátulról a szegycsont alatt, majd kezünkkel a hasukat benyomjuk. Lehetőség szerint a benyomást követően karunkat húzzuk enyhén felfelé, amennyire a mellkas engedi. A beavatkozás lényege, hogy a hasi nyomás közvetett mellkasi nyomást idéz elő, ez a tüdőből kifelé áramló légmozgást eredményez. Csecsemők és kisgyerekek esetén ez a beavatkozás nem javasolt, mert hasi sérülést szenvedhetnek. Kifejezetten egy éves kor alatt mellkasi nyomást alkalmazunk, a csecsemőt a hátára fektetjük, ha megoldható az alkarunkon, feje enyhén lefelé irányuljon és gyakoroljunk nyomást a mellkas közepére.

Légúti akadály csecsemő- és gyermekkorban>>

 

Hasi panaszok

A rengeteg étel és édesség, pontosabban ezek nagymértékű fogyasztása különböző súlyosságú bélpanaszokat okozhat. A kisebb hasfájás, hányinger általában némi pihenéssel könnyen kezelhető, hányás és hasmenés esetén azonban, különösen kisgyermekeknél ügyeljünk a kiszáradás veszélyére.

Szólj hozzá

gyerek ünnep karácsony