2012. dec 22.

Karácsonyi veszélyek

írta: M.Zoltán
Karácsonyi veszélyek

Vajon vannak-e olyan balesetek, sérülések, betegségek, amelyek a karácsonyi időszakban gyakoriak? Mikre kell a leginkább vigyáznunk? Milyen különös veszélyek leselkednek ránk? Ismerkedjen meg a karácsonyi baleseti statisztikákkal!

 

 

 

 

 

Nos az igazság az, hogy az Országos Mentőszolgálat és a kórházi statisztikák alapján egyértelműen elmondható, hogy a karácsonyi időszakban egyetlen baleseti típus sem fordul elő szignifikánsan gyakrabban. Így kiemelendő veszélyforrások nincsenek, bejegyzésünkben csupán végig vesszük mi mindenre illik figyelni ilyenkor is.

 

Ragyog rajta a sok gyertya...

Sütés-főzés, csillagszóró, gyertya és még sorolhatnánk mi minden okozhat égési sérülést. Nos ezeket valóban kisebb százalékban használjuk a mindennapokban, és az is elképzelhető, hogy könnyű sérülést a karácsonyi időszakban gyakrabban okoznak, az említett szervezetek statisztikáiban azonban ezek nem jelennek meg, hisz szerencsére könnyű sérülésekről van szó általában. Az égési sérülés ellátásának legfontosabb lépése a hideg vizes hűtés. Ezt kb. 10-15 percig végezzük és szigorúan az érintett testfelületet hűtsük. A hűtés időtartama természetesen függ az érintett testfelülettől. A hűtést követően ne feledkezzünk meg a fertőtlenítésről, majd a steril fedőkötésről. Legpraktikusabb az égési kötszerek használata lenne, hisz ezek hűtenek, fertőtlenítenek és fednek is egyben, ráadásul még természetes alapú fájdalomcsillapító is van bennük.

Égési sérülések ellátása>>
Égési kötszer használata>>

 

Jaj, de szép a karácsonyfa...

A karácsonyfa befaragása bizony férfi munka. Ehhez azonban megfelelő eszköz szükséges. A kenyérvágó kés és a túlélő kés bizony alkalmatlan erre a feladatra. Ha végre sikerült a talpba állítani a fát a végleges helyén mérlegeljük, hogy kikötözzük-e a stabilitás érdekében. Ha a faragás közben megsérülünk fordítsunk figyelmet a fertőtlenítésre! A nyílt seb könnyen a kórokozók támadási felülete lehet. Nagyobb vágások esetén nyomjunk steril kötszert a sebbe, míg nem csökken a vérzés. Víz alá ne tegyük, gátolja a véralvadást!

Vérző sérülések ellátása>>

 

Ha szikrázik, hadd szikrázzon...

Végre feldíszítettük a fát, kapcsoljuk fel a lámpasort! Igen ám, de messze a konnektor. Bizony számoljunk az áramütés veszélyével is! Az összetákolt hosszabbító, az újonnan kapott elektromos berendezések, elemtöltő, kameratöltő... A legtöbb balesetet egyébként az elektromos vezetékek szigetelésének sérülése okozza. Becsípi az ajtó, rátesszük a szék lábát, megrágja a kutya. Áramütés esetén ne érjünk a sérülthöz, amíg nem vált le az elektromos eszközről. Áramtalanítsunk, vagy egy szigetelő rúddal (fanyél, műanyagnyél stb.) lökjük el az áramforrástól. Égési sérülését a fent leírtak alapján lássuk el. Ha eszméletlen biztosítsunk légutat, fektessük stabil oldalfektetésbe vagy a hasára, oldalára. Minden esetben hívjunk mentőt!

Áramütés>>

 

Ha kisült már, ide véle...

Együnk, igyunk módjával! Azért azt be kell lássuk, hogy az ajándékozás mellett az ünnepek alatt nagy hangsúlyt kap az evés-ivás. Inkább együnk többször kevesebbet, mint hirtelen sokat! A hasi panaszok nem ritkák, nincsenek praktikák, hogy általánosságban mivel csökkenthetők. Evés után pihenjünk. A krónikus betegek ne felejtsék el gyógyszereiket, azokat vigyék magukkal a vendégségbe is, ha szükséges igazítsák az elfogyasztott étel mennyiségéhez! Pl. cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedők.

 

Hadd egyem meg melegébe...

A félrenyelés bármikor előfordulhat, most kapcsoljuk össze a karácsonyi étkezéssel. A fuldokló látványa rémisztő lehet. Ha tud, biztassuk köhögésre. Ha nem rendeződik tenyerünkkel mérjünk öt határozott ütést a lapockái közé. Ha ez sem vezetett eredményre hátulról karoljuk át a sérültet. Ökölbe szorított kezünket tegyük a szegcsontja alá, másik kezünkkel kulcsoljuk át, majd húzzuk magunk felé, majd enyhén felfelé. A hasra gyakorolt nyomás mellkasi nyomást is eredményez. Ezt, az un. hasűri prést ötször alkalmazzuk. Ha a sérült elájult, földön fekszik a leírtakat a hátán fekve végezzük el.

Légúti akadály eltávolítása felnőtteknél>>
Légúti akadály csecsemő- és gyermekkorban>>

 

 

Szólj hozzá

ünnep karácsony