2012. dec 24.

Vigyázz, ha dől a karácsonyfa!

írta: k.kamilla
Vigyázz, ha dől a karácsonyfa!

A karácsonyi időszakban szinte minden otthonban helyet kap egy karácsonyfa. Ez az ünnep egyik központi szimbóluma, aminek elengedhetetlen a megfelelő díszítése és kivilágítása. Sajnos a karácsonyfák automatikus velejárója azonban a balesetek lehetősége is. Kezdve azzal, hogy felborul és ráesik valakinek a lábujjára, egészen a teljes ház leégéséig, sok minden megtörténhet.

 

A biztonság szempontjából sokkal jobb mesterséges fát választani, mint valódit. Ma már nagyon nagy a választék ilyen téren, ráadásul a biztonságon felül több érv is emellett szól. Egyrészt jóval környezetbarátabb megoldás, másrészt pedig csak egyszer kell megvenni, így spórolni is lehet vele.

 

A való életben azonban ez nem ilyen egyszerű. A karácsonyi hangulathoz hozzátartozik a favásárlás és a fenyőillat, nem beszélve arról, hogy mégiscsak szebb egy valódi fenyőfa. Érthető módon tehát a legtöbb család az igazi tűlevelűek mellett dönt. Érdemes tehát odafigyelni néhány biztonsági intézkedésre, hogy a karácsonyi időszak tényleg nyugalmat és kikapcsolódást jelentsen.

 

Kezdjük a világítással. A karácsonyfák elektromos kivilágítása széleskörűen elterjedt és nagyon dekoratív. Ha gyertyák helyett égősorral díszítjük a fát, sokkal kisebb az esély a kigyulladásra. Azonban ha mégis a hagyományos gyertyák mellett döntünk, érdemes néhány dologra odafigyelni a fa kiválasztása során. Mindenképpen olyan fát válasszunk, ami még "él", tehát nem kezdett el kiszáradni. Erről többféle képen is meggyőződhetünk. A fa egészséges, amennyiben a tűket nehéz lehúzni, a törzs ragadós, az ágak rugalmasak és a törzset a földre pattintva nem hullik le sok tűlevél.

 

Miután kiválasztottuk a fát, fontos megfelelő mennyiségű víz biztosítása. Ha lehet tegyünk vizet a karácsonyfaállványba, mert a „szomjas” fák könnyebben égnek. Ezek után már csak meg kell találnunk a megfelelő helyet a fa számára. Lehetőleg ne fűtőtest, vagy kandalló elé állítsuk, mert a melegtől könnyebben kiszáradnak.

 

 

A karácsonyfák másik veszélye a felborulás. Képzeljük csak el, hogy meghitt hangulatban díszítjük a fát, ami hirtelen felborul és ráesik a macskára, vagy a kisgyermekre. Ennek megelőzése érdekében érdemes rászánni az időt és megfelelően rögzíteni a fát. A fatörzs talpba való befaragása egy bonyolult művelet, amit nem lehet kapkodva elvégezni. Figyeljünk oda a biztonságra, soha ne magunk, vagy mások felé faragjunk.

 

Végül ejtsünk néhány szót az adventi koszorúról is. A karácsonyfával ellentétben itt elkerülhetetlen a gyertyák használata. Ez persze nem baj, hiszen a gyertyák nem holmi életveszélyes fegyverek, de azért itt sem árt néhány dologra odafigyelni. Lehetőleg jól rögzítsük a gyertyákat, nehogy ráboruljanak a gyúlékony koszorúra. Ne helyezzük faasztalra, illetve ne hagyjuk őrizetlenül egy üres szobában.

 

Érdemes megnézni ezt a videót, hogy milyen gyorsan is tud égni egy karácsonyfa. Az ember nem is gondolná, de szó szerint pillanatok alatt tűzbe borulhat a lakás.

 

 

Ez pedig egy másik tüzes videó, amelyben láthatjuk a különbséget a száraz és a vízzel megfelelően ellátott fák közötti jelentős különbséget.

 

Égési sérülések ellátása>>

Szólj hozzá

ünnep karácsony