2012. dec 31.

Alkoholmérgezés

írta: M.Zoltán
Alkoholmérgezés

Amikor kábítószerezés következtében meghal valaki, rögtön a média középpontjába kerül. Azonban hazánkban messze nem a kábítószer a legnagyobb probléma. Közel egy millió honfitársunk küzd alkohol problémákkal, a 13 éves diákok 60%-a fogyasztott már alkoholt, több mint 10 %-uk már részeg is volt. Ezek az arányok 15 éveseknél 85% és 45%.

 Forrás: elsosegely.hu>>

Véralkoholszint

A szervezet véralkoholszintje ezrelékben adható meg. Ez kifejezi, hogy egy liter vérnek hány ezreléke tiszta etil-alkohol (etanol). Egy ezrelék esetében 1 liter vérben (1000 ml) 1 ml etil-alkohol van. A szakirodalmakban az egyes véralkohol szintekhez tartozó tünetek jellemzése olykor eltérő. A legáltalánosabban elfogadott az alábbiak szerint alakul:

0,03 ezrelék: a szervezetben lejátszódó szénhidrátbontásából származó alkoholszint, amely alkoholfogyasztás nélkül is kimutatható.

0,5 ezrelék: megváltozik a mozdulatok összehangoltsága, nő a reakcióidő, csökken a mozdulatok pontossága.

0,5-1,5 ezrelék - ittasság: piros arc, élénk, hadaró beszéd, élénkebb kézmozdulatok és arcmimika, hevesebb és összehangolatlanabb mozdulatok. Egyesek csendessé, mások agresszívvé válnak. Ennél a szintnél megemelkedik a vérnyomás, tágpupilla, szaporább pulzus jellemzi.
   
1,5-2,5 ezrelék - részegség: erőszakosabb viselkedés, érzelmi szélsőségek (túl jó kedv vagy szomorúság), az alkohol által befolyásolt személy úgy érzi mindenre képes. A reakcióidő és a mozdulatok lassulnak, koncentrációképesség csökken. A vérnyomás általában csökken, nem ritkán hányás jelentkezik.

2,5-3,5 ezrelék - nehéz részegség: súlyos mozgáskoordinációs zavar, nehéz beszéd, légzése lassul, álmosság jelentkezik. Önállóan minden műveletet nagyon nehezen vagy nem tud elvégezni.

3,5-4,5 ezrelék - kóma: az erős álmosságtól az eszméletvesztésig minden előfordulhat. Szakértői segítség szükséges, mert könnyen életveszélyesség válhat az állapota. Vérnyomás és a testhőmérséklet csökken.

4,5-5,0 ezrelék: ennél a szintnél megbénulhat a légzőközpont, így ez az állapot életveszélyesnek tekinthető.

 

Elsősegély

Az alkoholos befolyásoltság alatt lévő ember minden esetben figyelmet igényel. A fentiekben leírtakból látható, hogy relatíve kismennyiségű fogyasztás is jelentősen növeli a balesetveszélyt. Nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén a befolyásolt személyt lehetőleg ültessük vagy fektessük le. Az alkohol tágítja a hajszálereket, így nő a hőleadás, azaz a bajba jutott kihűlés veszélyének van kitéve. Takarjuk be, vigyük meleg helyre!

Ne hánytassuk!

Korábban sok szakirodalomban találkoztunk a hánytatás fogalmával. A magánál lévő, alkoholos befolyásoltság alatt álló személynél azt javasolták, hogy langyos, sós vízzel hánytassák, azonban ezt már NEM ajánlott! Ittas személy hánytatása esetén nagy a félrenyelés (aspiráció) lehetősége, így NE HÁNYTASSUK! Ami távozik a szervezetből, az távozik, ami nem, azt ne erőltessük!

Bíztassuk mély légvételre, nyugtassuk meg, ha fázik, takarjuk be, ha önként hánynia kell segítsük!

A beszélni, járni teljesen képtelen, illetve eszméletlen sérülthez hívjunk mentőt! A mentők kiérkezéséig fektessük stabil oldalfektetésbe vagy a hasára úgy, hogy szükség esetén a nyál és a hányadék kitudjon folyni a szájából.


Légútbiztosítás, stabil oldalfektetés>>

Hánytassunk vagy ne hánytassunk? NE!>>

Alkohol okozta betegségek>>

Véralkoholszint küszöbértékei az EU-ban>>

Véralkohol kalkulátor>>

 

Forrás: elsosegely.hu>>

Szólj hozzá

alkohol mérgezés