2013. jan 31.

Kötelező automata fékrendszer?

írta: M.Zoltán
Kötelező automata fékrendszer?

aeb.jpgMi is az az automata fékrendszer? Hogy lehet, hogy hamarosan kötelező lesz? Nos erre a két pofonegyszerű kérdésre szeretnénk megadni a választ bejegyzésünkben.

Automata fékrendszer

Az automata fékrendszer (AEB) egy olyan berendezés, amely felismeri az autó előtt veszélyes közelségben mozgó tárgyat, az előttünk haladó hirtelen fékezését és aktiválja a fékrendszert, a vezető akaratától függetlenül lassítva a járművet. Jelentősége, hogy reakcióideje lényegesen gyorsabb az emberénél, így komoly balesetek, ráfutásos ütközések kerülhetők el vagy tompíthatók.

Teszteredmények

Az alábbi videó 2010. elején készült. A Volvo mutatja be automata fékrendszerét. Nos, ne lepődjünk meg, a kísérlet nem sikerült. A tesztautó fékezés nélkül rohan bele az előtte álló teherautóba.

Természetesen azóta apróbb módosításokkal tökéletessé fejlesztették, így a vizsgálatok alapján az automata fékrendszer kötelezővé tételével 1/3-ra csökkenthető a ráfutásos balesetek száma. Azért nézzünk meg egy másik Volvo videót is!

Kötelező már 2013-tól?

Igen. Az áruszállító járműveknek 2013. novembertől, míg a civil autóknak 2014 elejétől lesz kötelező felszereltsége az AEB, de fontos hangsúlyozni, hogy csak az új gyártásúakban, azaz a régi autókba nem szükséges majd beszerelni.

Szólj hozzá

baleset megelőzés passzív biztonság közlekedés biztonság