2013. feb 06.

Percenként két ember hal meg autóbalesetben

írta: M.Zoltán
Percenként két ember hal meg autóbalesetben

baleset2.jpgBridget Driscoll volt az első, aki gépkocsi baleset áldozata lett 1896. augusztus 17-én. A negyvennégy éves asszony egy londoni sétányon egy táncbemutatóra sietett lányaival, amikor egy gépkocsi elgázolta 6 km/h-ás sebességgel. Azóta évente 1,17 millióan veszítik életüket és közel tízmillióan rokkannak meg autóbaleset következtében.

Szerencsére az autóhasználat rohamos növekedését nem követi egyenes arányban a balesetek száma, a nyugati világban kijelenthetjük, hogy az elmúlt negyven évben az autóbalesetek miatti halálozás nem növekedett. Nem így a fejlődő világban. A közúti balesetek jelenleg leginkább a világ szegényeit érinti, a statisztikák alapján ezek hetven százaléka a fejlődő országokban következik be. A balesetben elhunytak döntő többsége (75%) gyalogos, továbbá motorkerékpáros vagy kerékpáros. Az okok egyértelműen a gépjárművek műszaki állapotával, illetve a közlekedéskultúrával hozhatók párhuzamba.

Hazánkban átlagosan évente valamivel kevesebb, mint 16 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset következik be, ebből átlagosan kb. 600 halálos.

Szólj hozzá

statisztika baleset baleset megelőzés