2013. feb 15.

Tizenkét dolog, amit ne mondjunk egy migrénesnek?

írta: T. Réka
Tizenkét dolog, amit ne mondjunk egy migrénesnek?

migren4.jpgA migrén a teljes hazai népesség mintegy 10%-át érinti, nőknél lényegesen gyakoribb az előfordulása. Sokszor egyik pillanatról a másikra alakul ki és akár a teljes napirendet felboríthatja. Azon szerencsések, akik nem éltek még át migrénes rohamot gyakran tanácstalanul állnak, rosszabb esetben rettenetesen idétlen tanácsokat adnak. Nos ebben szeretnénk segíteni, hogy miket ne mondjunk!

Mit NE mondjunk egy migrénesnek?

Kinek jutna eszébe közölni a barátjával, akinek eltört a lába, hogy „Nem lehet olyan rossz”?
Inkább minden létező módon segítenénk őket attól kezdve, hogy boltba járunk helyettük egészen addig, hogy egész délután mellette ülünk és igyekszünk elvonni a figyelmét.

Most képzeljük el, hogy egy migrénes roham az elképzelhető legrosszabb influenzánál is fájdalmasabb. Ráadásul visszajár. És mégis, sokszor a legjobb szándékú reakciók is kimerülnek annyiban, hogy „Ez csak fejfájás, nem?”.
Nos, a migrén gyakran krónikus betegség. Nagyon is megfogható, genetikai és neurológiai okai vannak. Nagyban korlátozhatja a beteg életét.

Tehát aki krónikus migrénben szenved, „jogosan” bántódik meg, ha úgy kezelik, mint valakit, aki amiatt panaszkodik, mert lehorzsolta a könyökét. A következő listát egy krónikus migrénes gyűjtötte össze, mint a legzavaróbb válaszokat a migrénre, migrénes rohamra, hogy ezáltal támpontot szolgáltasson azoknak, akik szeretnék jobban kezelni a helyzetet.

1. Nem kellene annyit stresszelni.

A migrént nem a stressz okozza. A lábtörős példánál maradva, ez körülbelül olyan, mintha azt mondanánk szerencsétlenül járt barátunknak, „Több zöldséget kellene enned!” Valószínűleg így van, a helyes táplálkozás, a stresszmentes élet jót tesz az egészségnek és az általános közérzetnek. De hogy közvetlenül nem sokat segít, az is biztos.

2. De jól nézel ki!/Nem látszol betegnek!

„Hát persze. Tudod, milyen sokba kerül ez nekem?!” – válaszolhatná. Ez egy KRÓNIKUS BETEGSÉG. Természetes, hogy megpróbálnak a lehető legnormálisabban kinézni, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs is semmi bajuk. Ezt a megjegyzést könnyű így értelmezni: „Nem tudom, miért vagy úgy oda, nem látszik ez olyan nagy dolognak.” Még akkor is, ha bóknak szántuk. Helyette mondhatnánk például: „De örülök, hogy látlak!”

3. Nem fájhat annyira.

De igen, NAGYON fáj. Ráadásul fény-és hangérzékenységgel, és egyéb tünetek olyan kombinációjával járhat, ami akár öngyilkosságba hajszolhat. NAGYON FÁJ.

4. Mindez csak a fejedben létezik.

(Vagyis nincs is semmi bajod, csak beképzeled.) Mintha már írtam volna: ez egy krónikus betegség. Olyan mérhető jelek társulnak hozzá, mint a megnövő pulzus és vérnyomás, bénulás, beszédképtelenség, hányinger, hányás. Még csak az sem stimmel, hogy maga a migrén pszichiátriai betegség. A probléma oka genetikai, a rendellenesség az idegrendszerük működésében van. NEM DIREKT CSINÁLJÁK, hogy felkeltsék a figyelmet vagy sajnáltassák magukat.

5. Ez olyan női dolog.

Férfiak és gyerekek is lehetnek migrénesek. A migrén rengeteg kiváltó tényezője közül csak egy a nőkre jellemző hormoningadozás. Ez a kijelentés egyébként is „hisztéria-szagú”, és már vissza is ugorhatunk az előző ponthoz. Még soha nem hallottam a méhnyakrákra, hogy „női dolog”? Pedig az aztán tényleg az.

6. Megoldod.

Azt hiszem, ezt már tárgyaltam. A lábtörött barátunknak sem mondanánk ezt, a krónikus migrén meg ráadásul évtizedekre, vagy egy életre okoz komoly nehézségeket. Persze, valószínűleg megoldja. Egy kis segítséggel esetleg még könnyebb is lesz neki, nem?

7. Vegyél be egy fájdalomcsillapítót.

A migrén rengeteg tünettel jár, aminek a fájdalom csak egy része. Mindenkinek egyéni a kombinációja, az is lehet, hogy a fájdalom nem is tartozik hozzá.
Emellett személyre szabott kezelést igényel, amelynek a fájdalomcsillapítónál sokkal drágább, sokkal komolyabb melléhatásokkal járó gyógyszerek is részei. A migrénben szenvedő valószínűleg jobban tudja, mit és mikor kell bevennie.

8. Hisz ez csak egy fejfájás…

Számtalan egyéb tünete lehet, a fájdalom az egész testre kiterjedhet. (És még ha tényleg csak fejfájás lenne, akkor is… lásd a 3. és 6. pontot)

9. Foglald el magad valamivel, hogy ne gondolj a fájdalomra!

A migrént nem igazán lehet kontrollálni. (Még mindig egy idegrendszeri betegség.) Az, hogy nem figyelünk oda, nem fogja sem megelőzni, sem megszüntetni a fájdalmat. Ahhoz pedig, hogy elvonjuk a figyelmünket, sokkal több kell, mint egy hobbi.

10. Ezt és ezt próbáltad már? Az ismerősömnek segített.

(Ha még egyszer megismétlem, hogy a migrén egy betegség, előfordulhat, hogy immunitást alakítok ki a jelentésére…) A migrén mindenkinél egyéni, tehát az, hogy valami egy másik migrénesnek segített, nem jelent túl sokat. Főleg, ha figyelembe vesszük az krónikus migrénben szenvedők valóban KOMOLY, SZEMÉLYRE SZABOTT KEZELÉSÉT. Ne gondoljuk, hogy egy félmondatnyi tanáccsal meg tudjuk oldani az egész életükre szóló problémájukat!

11. Csak egy kis sétára van szükséged a szabad levegőn.

A testmozgás néha valóban segíthet, másoknál viszont egy roham kiváltó oka lehet, különösen a krónikus migréneseknél. Ami pedig a napfényt illeti, az a migrénesek 80%-a érzékeny rá. A beteg valószínűleg jobban tudja, mire van szüksége. (És akkor még a „csak” szócska felhangját nem említettem.)

12. Legalább nem halálos.

Éppenséggel lehet halálos. A migrénesek nagyobb eséllyel esnek áldozatul stroke-nak, lesznek öngyilkosak, halnak meg gyógyszerek túladagolása vagy mellékhatásai következtében. Ezt emlegetni nyilván nem szerencsés.

Összefoglalás

Mit ne tegyünk?
Ne mondjunk olyasmit, amiből az szűrhető le, hogy nem vesszük komolyan a betegségüket, és lehetőleg ne adjunk tanácsokat, akármilyen jó szándékból tennénk is.

Mit tegyünk?
Mindenekelőtt AJÁNLJUK FEL A SEGÍTSÉGÜNKET. Valóban megkönnyíthetjük az életüket, segíthetünk nekik elviselni a rohamot, ráadásul közben nem érzik megsértve magukat.

Eredeti forrás 1., 2.>>

Szólj hozzá

fejfájás migrén