2013. már 08.

Tíz dolog, ami arra utal, hogy a gyermeke migrénes

írta: M.Zoltán
Tíz dolog, ami arra utal, hogy a gyermeke migrénes

gyfejfajas2.jpgA migraine.com-ról már ajánlottunk bejegyzést, most is ezt tesszük. Ezúttal azokat a dolgokat gyűjtötték össze, amelyek a gyermekkori migrénre utalhatnak. Az amerikai 5 és 13 év közötti gyerekek csaknem 9 százaléka szenved migrénben. A diagnosztizálása azonban nehéz, így becslések szerint csupán 20 százalékukat diagnosztizálta orvos.

Nézzük tehát a tüneteket és okokat, amelyek a gyermekkori migrénre utalnak.

1. Gyakran panaszkodik émelygésre, szédülésre. Sok esetben fejfájás nélkül, szédüléssel, émelygéssel kezdődnek a tünetek.

2. Rendszeresen hasfájása, hányingere van vagy hány is. A hasi tünetek gyakori előjel lehet, szintén fejfájás nélkül is.

3. Lüktető fejfájás mindkét oldalon. Gyermekeknél leginkább kétoldali, lüktető fejfájás jellemző, míg serdülőknél és felnőtteknél rendszerint egyoldali.

4. Érzékeny az erős fényre, hangos beszédre.

5. Nehezen viseli az időjárás változást, időeltolódást, utazásokat.

6. Gyakran hiányzik az iskolából fejfájás, hasi tünetek vagy hányinger, hányás miatt. A migréne gyerekek kétszer annyi időt hiányoznak az iskolából, mint egy átlagos gyermek.

7. Serdülő lányoknál sokkal nagyobb a valószínűsége, mint a fiúknál.

8. Közeli családtagja migrénben szenved. Migrénes családtaggal nem rendelkező gyerekekhez képest 14-szer nagyobb eséllyel fordul elő olyan gyerekeknél, akiknek családjában van migrénes.

9. Ha valamelyik szülő migrénes 40%, ha mindkét szülő migrénes 90% az esély, hogy a gyereknél migrén alakul ki.

10. Szinusz fejfájás. Az angol kifejezésből magyarosított név homlok- vagy arcüreggyulladás-szerű fejfájást jelent. Egy tanulmány szerint azokban az esetekben, mikor a beteg homlok- vagy arcüreggyulladásra gondolt, valójában (90%-ban) migrén volt a valós ok.

Szólj hozzá

gyerek fejfájás migrén