2013. máj 05.

Szén-monoxid

írta: M.Zoltán
Szén-monoxid

A szén-monoxid egy gáz halmazállapotú anyag. Valamennyi méreg közül a legtöbb ember haláláért felelős, de rendszerint véletlen mérgezés folytán.

 

Tulajdonságai

A szén a periódusos rendszer negyedik, az oxigén a hatodik főcsoportjában helyezkedik el, ennek megfelelően előbbinek négy, utóbbinak hat legkülső elektronja van. A szén és oxigénatom között háromszoros kovalens kötés alakul ki, ezek közül az egyik szigma, a másik pi, míg a harmadik az előzőektől kissé eltérő un. datív kötés. Ez azt jelenti, hogy a kötés kialakításában résztvevő mindkét elektronpárt az egyik, adott esetben az oxigén biztosítja. Így mindkét atomnak két-két nemkötő elektronpárja marad.

Színtelen, szagtalan gáz, mérgező gáz. Moláris tömege 28 g/mol, forráspontja -192 Celsius-fok, olvadáspontja: -205 Celsius-fok. 

 

 

Előfordulása

A légkör természetes alkotója 0,05-0,2 ppm közötti értében. Ppm = parts per million, kis koncentrációk jellemzésére használt mérőszám, milliomod részt jelent. 0,05 ppm = 0,000005 %. Jelentős mennyiségben keletkezik tökéletlen égéskor: vulkáni tevékenység, erdőtűz, avarégetés, gépjárművek kipufogó gáza, dohányfüst, ipari tevékenység. A légkörben relatíve gyorsan szén-dioxiddá alakul.

 

Felhasználása

Fontos vegyipari alapanyag, többek közt metanol és ecetsav, továbbá festékek és műanyagok előállításához használják. Élelmiszeriparban becsomagolt húsáruk színének megőrzésére használják.

 

Élettani hatása

A vörösvértestben található hemoglobinhoz kapcsolódik, onnan leszorítja az oxigénmolekulát, annál mintegy 250-szer jobban kötődik a vörösvértesthez. 0,1%-nyi szén-monoxidot tartalmazó levegő fél órás belégzést követően a vérben lévő hemoglobin 50%-a karboxihemoglobiná alakul, amely a szervezet számára hasznosíthatatlan. További fél órányi belégzése biztos halálhoz vezet. Azért nevezik csendes gyilkosnak, mert gyakorlatilag semmilyen tünetet nem okoz, az enyhe émelygésből és fejfájásból percek alatt eszméletvesztés alakul ki.

Szén-monoxid mérgezés ellátása>>

Szólj hozzá

kémia szénmonoxid