2013. máj 07.

Miért is rossz, ha gyorshajtásért megbüntet a rendőr?

írta: M.Zoltán
Miért is rossz, ha gyorshajtásért megbüntet a rendőr?

traffipax200.jpgGyakran hallom, közösségi oldalakon pedig egyre gyakrabban olvasom a felháborodásokat a gyorshajtásért kiróható bírságok kapcsán. Nos, némiképp elgondolkoztat, hogy vajon miért is vagyunk felháborodva ezen. Következzék hát egy polgárpukkasztó vagy tényfeltáró – kinek, hogy tetszik cikk arról, hogy milyen csacsiságok miatt (is) hőbörgünk gyakorta.


A halálos közúti balesetek 40%-a gyorshajtás következménye, kis hazánkban a mozgó traffipaxok száma a legtöbb Nyugat-európai országhoz viszonyítva alig harmada az ottaniaknak, a telepített sebességmérők száma az átlagos egytizedére tehető, míg az autópályákon kihelyezett átlagsebességet mérő berendezések száma nulla, azaz nulla. Egyetlen európai országban sincs olyan kultusza a sebességmérések bejelentésének, mint hazánkban, nálunk ugyan is a hírek előtt, után számos hírműsor megemlíti ezeket. Lehetne boncolgatni a büntetések mértékét is, általánosságban alulmarad még a Kelet-európai országokban kiróható összegeknél is, de természetesen minden számadatot lehet értelmezni így is, úgy is, így ezt most nem ragoznám tovább.

traffipax460.jpg
És aztán következzék egy teljesen közhely. Rendünk őrei bizony a mi testi épségünket próbálják ezzel védeni és, ha még valaki nem háborodott fel teljesen soraimon, jelezném, hogy lényegesen több közúti, azon belül is sebességmérésre lenne szükség.

Nos, ha valakinek a fenti utalások ködösek voltak egy kis összefoglaló a tényekről:

Halálos közúti balesetek száma 2012-ben: 541 fő
Ebből a sebesség túllépés rovására írható: 211 fő
Gyorshajtás miatt bekövetkezett közúti balesetek száma 2012-ben: 4097 eset
Telepített sebességmérők száma: 7 db
Mobil traffipax: 147 db
Éve szinten kirótt büntetés 2012-ben: 14 milliárd Ft (100 millió/készülék)

Gyorshajtás büntetési tételek 2013 - Táblázat

Gyorshajtás büntetés kalkulátor 2013

Szólj hozzá

traffipax