2013. máj 13.

Az elhízás problémája

írta: P.Simon
Az elhízás problémája

elhizas_200.jpgAz elhízás és a túlsúly a mai társadalmaknak egy jelentős problémája, amely ma leginkább a szegényebb országokban kezd komolyabb formát ölteni. Ennek ellenére hazánkban is érinti a lakosság jelentős részét, meglepő módon már egy ideje már a kisiskolás korban is elterjedt, Európában a kisiskolások 20%-a túlsúlyos!

Kevesen tudják, de a főbűnös ma már nem a zsíros étel, hanem a finomított cukrok.

Az elhízás és a túlsúly definíció szerint a túlzott zsírfelhalmozódás, mely egészségügyi problémákat okozhat. A gyerekekre és a felnőttekre más-más mérési indexek vonatkoznak a túlsúly megállapításánál. Leginkább a BMI-t használjuk, mely szerint az érintett személy súlyát (kg) elosztjuk a magasságának (méter) a négyzetével. Ha a kapott szám 30 vagy afölött van, a személy elhízottnak tekinthető, ha több mint 25, akkor túlsúlyosnak. Ez a két tényező sok betegségnek lehet okozója, mint pl. a cukorbetegségnek, ráknak és különböző keringési zavaroknak. Kezdetben még csak a magas jövedelmű, tehát gazdagabb országokban jelentett problémát, de ma radikálisan növekszik a túlsúlyos személyek száma az alacsony és közepes jövedelmű országokban is.

Az elhízottak száma világszerte megduplázódott 1980 óta. 2008-ban több mint 1.4 milliárd 20 éves vagy annál idősebb túlsúlyos volt. Ebből több, mint 200 millió férfi és közel 300 millió nő volt elhízott. Az emberek 65%-a olyan országban él, amelyben a túlsúly több halált okoz, mint az alultápláltság. A túlsúly és az elhízás az 5. vezető halálok veszély világszerte. Minimum 2,8 millió ember hal meg évente túlsúly következtében, ebből 44% cukorbetegség miatt, 23 % különböző szív problémák miatt, és 7-41% közötti a rákos halálozások száma. Mindezek mellett jelentős ízületi megbetegedésekhez is nagyban hozzájárul.

A túlsúlyt és az elhízást leginkább a kalória bevitel és a kalória felhasználás közötti különbség okozhatja. Fontos oka, hogy nem táplálkozunk egészségesen, rengeteg olyan táplálékot eszünk, melyben sok a zsír, só, cukor, viszont alacsony a vitamin- és ásványi anyag tartalom. Persze, ezeknek általában megvan az a jó tulajdonságuk, hogy olcsóbbak. A helytelen táplálkozáson felül a fizikai aktivitás alacsony mértéke is meggátolja azt, hogy lefogyjunk. Ennek hátterében környezeti és társadalmi tényezők állnak. Tehát bizonyos élethelyzetekben kicsi az esély arra, hogy megfelelően sportoljanak az emberek, vagy pl. a szegénység miatt helyesen táplálkozzanak.
Sok alacsony, és közepes jövedelmű országban eddig különösen a szegényebb területeken az alultápláltság gyakorisága volt fontos tényező, azonban emellett a túlsúlyban lévők száma is egyre nagyobb problémát jelent. Ezért beszélhetünk sok országban kettős problémáról.

elhizas_2.jpg

Ezek a problémák legkönnyebben a megfelelő táplálkozással és a megfelelő fizikai tevékenységekkel előzhetőek meg. Csupán csak limitálni kell a cukor és zsír bevitelt, növelni a növényi tápanyagok, zöldségek, gyümölcsök és magok bevitelét, és gyakran kell sportolni. Naponta 30 perc közepes intenzitású edzés csökkenti a keringési zavarok, a cukorbetegség és a rák kialakulását, valamint idősebb korban az ízületek és izmok állapotának javításában játszik komoly szerepet. Súlyunk megtartásához is szintén fontos a minél több testedzés.
A WHO egy programot indított 2004-ben, a WHO Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health-t, mely leírja, hogy milyen különböző tevékenységek szükségesek a túlsúly megelőzéséhez, tehát az egészséges táplálkozás, valamint a gyakori sportolás támogatásához. A WHO megalkotta a 2008-2013 akció tervet a nem fertőző betegségek megelőzésére vonatkozóan, hogy az érintett emberek sokaságának segítsen ezzel a problémák kialakulásának megelőzésében, vagy azok kezelésében.

Az elhízáson belül hatalmas problémát jelent a gyermekkorban jelentkező elhízás, mely egyre széleskörűbbé válik. A gyermekkori elhízások száma a WHO szerint növekszik. Ez a 21. század egyik legkomolyabb egészségügyi problémája. Az egész világon nagy kihívást jelent az egészségügy számára, és legfőképp az alacsony és a közepes jövedelmű országokat érinti, ezen belül is elsősorban a városiasodott régiókat. Az elhízások előfordulása folyamatosan növekszik, és már nyugtalanító szintet ért el. A becslések szerint 2010-ben a túlsúlyos gyerekek száma több mint 42 millió volt, és ami félelmetes, hogy ebből közel 35 millió él a fejlődő országokban. Ez a szám a 0 és 5 éves kor közötti gyerekekre vonatkozik. A gyerekkori elhízás vagy túlsúly jelentősen megnöveli annak esélyét, hogy felnőtt korukban is túlsúlyosak, vagy elhízottak legyenek ezek a gyerekek. Ami még rosszabb, hogy az elhízás cukorbetegséghez, vagy a keringési rendszer megbetegedéseihez vezethet, esetleg légzési rendellenességekhez, inzulin rezisztenciához, vagy pszichológiai problémákhoz. Minden rossz mellett az a jó hír, hogy az elhízás és az ezzel járó betegségek mind könnyen megelőzhetőek, emiatt a gyerekkori elhízás megelőzésének magas prioritást kéne élveznie. Az alacsony és közepes jövedelmű országok sokkal sebezhetőbbek abban az értelemben, hogy az ott élőknek nem áll módjukban a csecsemőket, valamint a még meg nem született gyerekeket megfelelően táplálni. Az itt élő gyerekek sok magas energia-, cukor-, só-, és zsír tartalmú táplálékot vesznek magukhoz, ellenben kevés szükséges, hasznos tápanyagot fogyasztanak. Ha pedig emellett még kevés fizikai tevékenységet is végeznek, könnyen elhízhatnak. 

Szólj hozzá

életmód egészséges táplálkozás